393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Igyekeznek a magyar tyúkok - nem lesz tojáshiány húsvétkor

10perc.hu
2023. 03. 30.

Ugyanakkor elképzelhető, hogy szükség lesz behozatalra, mert csak az átlagos havi fogyasztást tudják kielégíteni a magyarországi termelők.

Megnyugtató közleményt adott ki a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSz). Az biztos, hogy nem lesz hiány tojásból a következő napokban sem, de a húsvéti szükségletet még nem fedezi teljes mértékben a belföldi termelés. Aki csak teheti, a belföldön termelt tojást válassza, mert az garantáltan jó minőségű.

Az MTTSz alelnöke, Pákozd Gergely kifejtette, hogy a behozatal aránya változó mértékben csökken, 2022 előtt 20 százalék körül alakult. Az átlagos havi fogyasztást ki tudják elégíteni a magyarországi termelők, de karácsony és húsvét előtt annyira megugrik a kereslet, hogy csak külföldi szállítmányokkal lehet biztosítani a szükségletet. Ráadásul az ünnep előtti utolsó napokra marad a vevői roham.


Bárhogy igyekeznek a magyar tyúkok, a húsvéti szükségletet még nem fedezi teljes mértékben a belföldi termelés    Fotó: Freepik


A tojás előállítási költségei egyelőre nem változtak jelentős mértékben, hiszen hiába csökkent az utóbbi hónapokban a takarmány-alapanyagok ára és az energiaköltség, ezek beszerzéséről még tavaly ősszel, magasabb áron kellett megállapodniuk a termelőknek. Az ellátási pánik mindenesetre elmúlt, és ugyancsak kedvez a termelőknek, hogy az Ukrajnából olcsón érkező tojás egyelőre nem töri le az árakat.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek