EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Ígéret és tervek már vannak, pénz viszont nincs a pedagógusok béremelésére

Belföldi hírek
10perc.hu
4 hete
Kiemelt kép: Freepik

Társadalmi és szakmai egyeztetés céljából a Belügyminisztérium (BM) közzétette a pedagógusok béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezeteket a kormány honlapján.

Megállapodás született a pedagógus-szakszervezetek és a Nemzeti Pedagógus Kar vezetői, valamint a kormány között az egyeztetések ütemezéséről, a cél, hogy minél több kérdésben értsenek egyet a felek. Az egyeztetésre közzétett jogszabálytervezetekben a minisztérium a pedagógusok további béremelésére, a pedagógusok előmeneteli rendszerének egyszerűsítésére és teljesítményértékelési rendszerére, valamint a köznevelési foglalkoztatási jogviszony létrehozására tesz javaslatot – írta az mfor.hu.

A kormány továbbra is béremelésnek állítja be azt a januártól megadott 10 százalékot, ami valójában csak pótlékemelés volt. Utána jött a szokásos ígéret, hogy amint Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus-béremelés következhet. Érdekes, a kormánytagok, a képviselők bérrendezésével véletlenül sem várták meg a brüsszeli pénzeket…


A képlet nem ennyire bonyolult - ha fizet Brüsszel, lesz pénz a pedagógusokra, ha nem fizet, akkor nem     Fotó: Pixabay


Tehát, ha az Unió fizet, akkor az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lesz. Ezt követően a 2021-es bérszinthez képest 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés mértéke. A cél, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát.