393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Hogyan alakulhatott ki a föld mágneses ereje? A tudósok keresik a válaszokat

10perc.hu
2022. 11. 10.
Hogyan alakulhatott ki a föld mágneses ereje? A tudósok keresik a válaszokat

A Föld a Mars nevű bolygóval körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt ütközhetett össze, amit a kérdés megválaszolásában nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A szakértők évtizedek óta tanulmányozzák az izotópokat, a meteoritokat és a geológiát, hogy meghatározhassák a Hold kialakulásának történetét, de korábban nem vizsgálták alaposan a mágneses mező körül fennálló hipotéziseket.

A holdat létrehozó bolygóközi ütközés befolyásolhatta a föld mágneses mezőjének kialakulását - írja a Hamu és Gyémánt. Elképzelések szerint a Föld a Mars nevű bolygóval körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt ütközhetett össze.

A Föld mágneses erejét geodinamikus folyamat hozza létre. Ehhez bizonyos sebességgel kell forognia és olyan belső folyadékkal kell rendelkeznie, amely képes vezetni az elektromosságot. Mivel a Föld külső magja olvadt vasból áll, így ezen a helyen megy végbe az elektromos és mágneses energiává való átalakulás.

Az tudományosan bizonyított, hogy a mágneses mező elektromos áramokat indukál, az áram pedig mágneses mezőt hoz létre, de az még nem megoldott, hogy pontosan ez a folyamat hogyan indult el.

Az még kérdéses, hogy a mágneses mező a becsapódás előtt, vagy után keletkezhetett, de az bizonyosan állítható, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni. A kutatók még keresik a válaszokat, jelenleg még túl kevés információval rendelkeznek, ezért is a Föld mágneses történelmébe mélyen belemerülő tanulmányok elvégzését sürgetik.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek