393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Hiúzokat telepítenek Szlovéniába!

10perc.hu
2021. 04. 21.
Hiúzokat telepítenek Szlovéniába!

Szlovéniában gyakorlatilag száz évvel ezelőtt kihalt a hiúz, a jelenleg három tucat egyedből álló hiúzcsoportot 1974-ben vadászok telepítették vissza.

Újabb két hiúz érkezett Szlovéniába abból a tizennégyből, amelyeket a Life Lynx nemzetközi program keretében akarnak újra meghonosítani a Dinári-hegységben és a Délkelet-Alpokban. A Zois névre keresztelt hím és az Aida névű nőstény ragadozókat Romániából szállították Szlovéniába, és szabadon engedésük előtt egy kis időre karanténban tartják őket az észak-szlovéniai Jelovicában. Sajtóértesülések szerint az év végéig további öt egyed érkezik az országba.

A hiúzokra, amíg azok alkalmazkodnak a környezethez, a helyi vadászok vigyáznak majd. Mivel nagyon félénk állatok, fontos, hogy ne zavarják őket, ezért jelenlegi tartózkodási helyüket sem hozták nyilvánosságra, az embereket pedig felszólították, hogy ne közelítse meg az állatokat. A betelepített hiúzokat telemetrikus, műholddal követhető nyakörvvel látják el, hogy meg lehessen figyelni viselkedésüket a természetben.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek