EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Hiúzokat telepítenek Szlovéniába!

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Szlovéniában gyakorlatilag száz évvel ezelőtt kihalt a hiúz, a jelenleg három tucat egyedből álló hiúzcsoportot 1974-ben vadászok telepítették vissza.

Újabb két hiúz érkezett Szlovéniába abból a tizennégyből, amelyeket a Life Lynx nemzetközi program keretében akarnak újra meghonosítani a Dinári-hegységben és a Délkelet-Alpokban. A Zois névre keresztelt hím és az Aida névű nőstény ragadozókat Romániából szállították Szlovéniába, és szabadon engedésük előtt egy kis időre karanténban tartják őket az észak-szlovéniai Jelovicában. Sajtóértesülések szerint az év végéig további öt egyed érkezik az országba.

A hiúzokra, amíg azok alkalmazkodnak a környezethez, a helyi vadászok vigyáznak majd. Mivel nagyon félénk állatok, fontos, hogy ne zavarják őket, ezért jelenlegi tartózkodási helyüket sem hozták nyilvánosságra, az embereket pedig felszólították, hogy ne közelítse meg az állatokat. A betelepített hiúzokat telemetrikus, műholddal követhető nyakörvvel látják el, hogy meg lehessen figyelni viselkedésüket a természetben.