392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Hiába a Húsvét, nem lesz olcsóbb se a csokinyuszi, se a csokitojás

10perc.hu
2023. 03. 29.
Hiába a Húsvét, nem lesz olcsóbb se a csokinyuszi, se a csokitojás

A gyártók most örülnek, hogy kicsit felszabadultak az alapanyagárak nyomása alól, hiszen már eddig is sok költséget nyeltek be.

Háború, válság ide vagy oda az emberek mindig szeretik a csokoládét. Ezt bizonyítják a legfrissebb adatok is, amelyek szerint a magyar édességpiac forgalmi értéke 2022-ben 20 százalékkal, 310 milliárd forintra emelkedett – írta a Pénzcentrum.

Noha egyértelműen dráguló piacról beszélhetünk, ám az édességek az országos átlagos élelmiszerinfláció alatt drágultak. A szakemberek szerint ez annak köszönhető, hogy a gyártók jókora olyan költséget nyelnek be, ami egyébként a vásárlókra hárulna. Az áremelkedések fő okai között az alapanyagok drágulása, az energiaárak és munkabér költségek növekedése, illetve a NETA emelése szerepel.

2022-ben már kilőtt a húsvéti édességpiac, idén viszont a forgalom tényleg növekedhet, de az értékesített mennyiség stagnálhat. Az adatok egyébként azt mutatták, hogy a 2022-es húsvéti időszak forgalomban 5,3 milliárdról 7 milliárdra nőtt, míg az eladott mennyiség 800 tonnáról 1000 tonnára nőtt.


A vásárlók az árnövekedések ellenére is a minőséget keresik    Fotó: Pixabay


Továbbra is a csokinyúl a legnépszerűbb, de nagyon közel van hozzá a csokitojás, egymáshoz képest 52-48 százalékban állnak. Egy korábbi kutatás azt is mutatta, a vásárlók 49 százaléka továbbra is a minőséget keresi, míg 37 százalékuk helyzettől függően, de ez azt jelenti, hogy a vásárlók minimum fele mindig inkább minőségi terméket vásárol.

Ugyanakkor arra senki se számítson, hogy csökkennek a húsvéti édességek árai. Ennek több oka is van. Például a gyártók most örülnek, hogy kicsit felszabadultak az alapanyagárak nyomása alól, hiszen már eddig is sok költséget nyeltek be. A kereskedők viszont könnyen tudják többletköltségeiket szétporlasztani az édességeken. Mert igaz az a mondás, miszerint „ha a csokinyuszi nem 500 forintba fog kerülni, hanem 580-ba, akkor is mindenki meg fogja venni húsvét előtt”.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek