393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Használtautó-piac: lassú magához térés

10perc.hu
2021. 02. 17.

A használtautó-kereskedők várakozása szerint a hazai használtautó-piac mérsékelt, 2-3 százalékos ütemben bővülhet az idén, ami mintegy 800 ezer gazdát cserélő személyautót jelenthet.

Úgy tűnik, ha nem is gyorsan, de van remény arra, hogy magához térjen a használtautó-piac Magyarországon. Persze az import terén nem várható javulás: a tavalyi 17 százalékos visszaesést idén stagnálás vagy további kisebb visszaesés követheti, így a behozott járművek száma a 2020-ban regisztrált 130 ezer alá is csökkenhet.


Az autópiac működése legkorábban tavasz végén térhet vissza a régi kerékvágásába     Fotó: freepik.com


A JóAutók.hu február első felében végzett felmérése alapján - melyben mintegy 200, a JóAutók.hu által minősített használtautó-kereskedőt kérdeztek meg – az autópiac működése legkorábban tavasz végén térhet vissza a régi kerékvágásába. A kereskedők 43 százaléka erre már néhány hónapon belül is lát esélyt, 21 százalékuk nyárra, 18 százalékuk a második fél évre teszi ennek várható időpontját, míg a fennmaradó 18 százalék szerint a konszolidáció egészen a jövő évig várat majd magára.


A kereskedők a visszaesés fő okát a magánimport határzár miatti kiesésében látják     Fotó: freepik.com


A hazai használtautó-piac meghatározó utánpótlási forrása, a használtautó-import 2017-ben 155 ezres darabszámmal gyakorlatilag csúcsra ért, majd két év stagnálás után tavaly 17 százalékos mínuszba fordult. A kereskedők a visszaesés fő okát a magánimport határzár miatti kiesésében látják. Sokan ugyanakkor a járványhelyzettől független tényezőket is említettek, a romló forintárfolyamot, valamint azt, hogy a külföldről behozott használt autók első műszaki vizsgáztatását végző vizsgabázisok szűkös kapacitása miatt az év második felében jelentős várakozási idő alakult ki.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek