393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Hangokból épült újjá a salföldi Pálos kolostor

10perc.hu
2021. 01. 28.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói speciális effektekkel újraalkották az egykori templom hangkörnyezetét.

Lerombolása után 500 évvel bárki belehallgathat, milyen is lehetett az élet a salföldi Pálos kolostorban. A kolostorrom a Balaton-felvidéken, félórányi gyalogútra fekszik Salföld falu határától. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói ugyanis speciális effektekkel újraalkották az egykori templom hangkörnyezetét, emellett megmutatják azt is, hogyan nézhetett ki a kolostor a késő középkorban. A kezdeményezésre felfigyelt az UNESCO is, amely január végéig saját oldalán "A hang napja" elnevezésű programjában népszerűsíti a magyar projektet.


A kolostorrom a Balaton-felvidéken, félórányi gyalogútra fekszik Salföld falu határától     Fotó: mome.hu


A MOME hallgatói olyan honlapot szerkesztettek, amely nemcsak képeken mutatja meg, hogy néz ki most, és hogy nézhetett ki a XIV-XV. században a salföldi Pálos kolostor, hanem rekonstruálták annak egykori hangzásvilágát is. Elsőként a helyszínen tapasztalták meg, hogy ma hogyan szólnak a gregorián énekek a romok között, ezt követően digitálisan rekonstruálták az egykori hangzásvilágot. Így jött létre a honlap, ahol a speciális utómunkának köszönhetően úgy szólnak a gregorián énekek, mintha a kolostor sokszáz évvel ezelőtt még álló falai között hallgatnánk őket.


A kezdeményezésre felfigyelt az UNESCO is, január végéig saját honlapján népszerűsíti a projektet    Fotó: mome.hu


A projektben részt vevők tervei között szerepel a jövőben egy nagyobb léptékű kulturális programsorozat létrehozása, amelynek során turisztikai applikációk vagy honlapok segítségével az érdeklődők meglátogathatják a romokat és ott helyben részesülhetnek azokból a hangörökségi anyagokból, amelyek oda tartoznak és amint lehet, programokat is szeretnénk szervezni a romokhoz.

Főkép forrása:
mome.hu

További cikkek