393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Hajlamosabbak a gyomorrákra az A-vércsoportúak

10perc.hu
2021. 04. 15.
Hajlamosabbak a gyomorrákra az A-vércsoportúak

Ha valakinek A-vércsoportja van, annak fokozott figyelmet kell fordítania mind a megelőzésre, mind az immunerősítésre, valamint a rendszeres kontrollra, előtérbe helyezve az emésztőrendszert.

Noha a mondás azt tartja, hogy a rákos megbetegedés nem válogat, úgy tűnik, hogy bizonyos helyzetekben ez nem igaz. Ugyanis egy kutatás eredménye egyértelműen bizonyítja, hogy a gyomorrák kockázata egy bizonyos vércsoportnál sokkal nagyobb, mint más esetekben. Ez a vércsoport az A.

Az American Cancer Society és a PLOS One által publikált tanulmányokból kiderült, hogy az A-vércsoportú egyéneknek 26 százalékkal nagyobb a gyomorrák kockázata a B, az AB és 0 vércsoportúakkal szemben. Az American Cancer Society szerint ez azért alakult ki, mert egyes baktériumfertőzések gyakoribbak az A-típusú embereknél.



Ezek a baktériumok nagyon sokáig észrevétlenül jelen vannak az emberi szervezetben és sebeket okozhatnak a gyomor nyálkahártyájában vagy a vékonybél felső részében. Sokaknál semmilyen érezhető tünetet, vagy mérhető elváltozást nem okoznak, másoknál viszont a fertőzés egészen a gyomorrákig vezethet.

Éppen ezért a kutatók egyöntetűen azt ajánlják, hogy érdemes lehet A-típusú vércsoport esetén fokozott figyelmet fordítani mind a megelőzésre, mind az immunerősítésre, valamint a rendszeres kontrollra, előtérbe helyezve az emésztőrendszert. Ez azért is lényeges, mert a gyomorráknak még mindig nagyon rossz a túlélési aránya: az egyéves túlélési arányt 53,1%-ra becsülik, míg a hároméves és ötéves túlélési arányt csak 33,8% illetve 29% százalék.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek