EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Ha valaki nem egyezik bele, akkor nem osztható be éjszakai műszakba

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Az új belépők mellett a január 1. napján már foglalkoztatott, érintett munkavállalókat is nyilatkoztatni kell a munkáltatóknak arról, hogy hozzájárulnak az éjszakai munkavégzésre történő beosztáshoz.

Egy január 1-jétől hatályos munkajogi változás alapján a háromműszakos munkarendben foglalkoztató cégeknél a 10 év alatti gyereket nevelő anya vagy 10 év alatti gyerekét egyedül nevelő munkavállaló nem osztható be éjszakai munkára, ha ehhez nem járul hozzá – írta a hrportal.hu.

E rendelkezések azt is jelentik, hogy az új belépők mellett a január 1. napján már foglalkoztatott, érintett munkavállalókat is nyilatkoztatni kell a munkáltatóknak arról, hogy hozzájárulnak az éjszakai munkavégzésre történő beosztáshoz. Ilyen hozzájárulás hiányában ugyanis éjszakai munkára nem oszthatók be, így többműszakos munkarend éjszakai műszakjában sem foglalkoztathatók.

Ez plusz adminisztrációt jelent a munkaadóknak, ugyanis eddig a gyereküket egyedül nevelő munkavállalókról nem vezettek nyilvántartást és a korábbi felvételeknél sem volt mindig szempont, ki az, aki nem szeretne éjszakai műszakban dolgozni.


A január 1. napján már foglalkoztatott, érintett munkavállalókat is nyilatkoztatni kell a munkáltatóknak arról, hogy hozzájárulnak az éjszakai munkavégzésre történő beosztáshoz     Fotó: Freepik


Fodor T. Gábor ügyvéd, munkajogi szakértő úgy látja, hogy az esetek 99 százalékában ez nem okoz majd fennakadást, ám sok a nyitott kérdés. Mi történik, ha a munkavállaló a próbaidő alatt hozzájárul az éjszakai munkához, majd utána visszavonja a nyilatkozatot. Egyáltalán milyen időközön belül lehet visszavonni a hozzájáruló nyilatkozatot? Gyerekét egyedül nevelő munkavállalónak minősül-e az, aki heti váltásban neveli a gyerekét?

A szakértő elmondta, hogy – főleg a jogelveken alapuló álláspontja szerint – kellő értesítési idővel vissza lehet vonni a nyilatkozatot, de erről a jogszabály érdemi rendelkezéseket nem tartalmaz, így pontos értesítési időtartamot nem tud mondani.