393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ha más nem segít, hát a boltosok segítenek magukon – Trükkök, hogy ne az ársapkás terméket vedd meg

10perc.hu
2023. 01. 16.
Ha más nem segít, hát a boltosok segítenek magukon – Trükkök, hogy ne az ársapkás terméket vedd meg

Megtévesztően közel raknak ki a hatósági áras tej mellé más piros dobozos, nagyon hasonló tejtermékeket, és bármennyire is alattomos húzások ezek, tény, hogy jogszabályba nem ütköznek, ezért élnek is velük az élelmiszerüzletek.

Elfújta a szél az árcédulát, gyanúsan hasonló, de drágább termék, hoppá, kifogyott - számos trükkel találkozik a vásárló, ha tudatosan vadászik a boltokban az árstopos termékekre, amelyeket a boltok, lássuk be, az ő szemszögükből nézve érthető módon úgy forgalmaznak, mintha a fogukat húznák.

- Sajnálom, biztosan leszedték a gyerekek - mentegetőzik a kis, vidéki élelmiszerbolt árufeltöltője, amikor a 2,8 százalékos, hatósági áras tej áráról kérdezték, azt ugyanis sehol sem látják feltüntetve. Sebaj, elviszik a tejet, a kasszánál gyorsan megnézik az árát, és megmondják.

Ahogy sejteni lehetett, lényegesen olcsóbb a többi terméknél, örömmel tesszük hát a kosárba. De rafinált gyerek lehetett, az biztos, az egymás hegyén hátán álló UHT-tejek közül mindegyiken rajta hagyta az árcédulát, talán a hatósági áras élénk piros színe tetszhetett meg neki.


Az egyik legismertebb trükk, ha "véletlenül" lekerül az árcédula az ársapkás termék elől     Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Adja magát a kérdés, hogy az árcédulagyűjtő gyerekek voltak frissebbek, vagy inkább a boltvezető okoskodta ki, hogy a vásárló nem szívesen választ olyan terméket, aminek nem tudja a pontos árát, és aki rohan, gyorsan le akarja tudni a bevásárlást, az inkább nem kérdez utána, megveszi a drágábbat és siet a kasszához.

Az biztos, hogy országszerte sok a gyanús eset, például hogy, hogy nem, éppen az árstopos termék fogyott ki, amivel egyébként komoly büntetést is kockáztat az eladó - írta a novekedes.hu. Nyilvánvaló, hogy sem a kicsi, sem a nagy élelmiszerüzleteknek nem érdekük az, hogy minél gyorsabban pörögjenek a hatósági áras termékek.

Ugyanakkor a fogyasztóvédők járják a boltokat, napirenden vannak a helyszíni ellenőrzések, és olyan nagyágyúknak is ment már a bírság, mint az Aldi a Lidl, vagy legutóbb a Tesco, mivel egyik áruházukban valamelyik árstopos termékből nem tartottak készletet.


A boltoknak nem érdekük az, hogy minél gyorsabban pörögjenek a hatósági áras termékek    Fotó: MTI/Bodnár Boglárka


Vannak ugyanakkor olyan megoldások, amelyekkel a vásárlót könnyen be tudják húzni a csőbe, és még csak nem is törvényellenes. Ilyen az, amikor megtévesztően közel raknak ki a hatósági áras tej mellé más piros dobozos, nagyon hasonló tejtermékeket, amely mondjuk laktózmentes, vagy más a zsírtartalma.

De bármennyire is alattomos húzások ezek, tény, hogy jogszabályba nem ütköznek, ezért élnek is velük a boltok. Sőt, az sem jogellenes, ha egy áruház megemeli egyes termékeinek árát, hogy kompenzálja azt a kiesést, amit az ársapkás árucikkek forgalmazása okoz a számára.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek