395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A Győzelem napján indulhat az ukrán ellentámadás – Ha az időjárás is azt akarja

10perc.hu
2023. 04. 26.

Az előrejelzések szerint az utolsó eső május 2-ra várható, és legalább egy hétre van szükség a talaj felszáradásához.

A náci Németország felett aratott II. világháborús diadal napjában sem tudtak megegyezni az akkori szövetségesek, ugyanis amíg nyugaton május 8-a, addig Oroszországban május 9-e a Győzelem napja. Kijev az előzetes információk alapján idén „méltó módon” emlékezne meg a nagy diadalról, ugyanis a kiszivárgott tervek szerint éppen utóbbi napon szándékozik megindítani a már régóta ígért katonai ellentámadást.

Ezt látszik megerősíteni a Bahmutért élet-halál harcot vívó Wagner katonai magánvállalat vezetője. Jevgenyij Prigozsin bejelentette, az utolsó eső május 2-ra várható, és körülbelül egy hétre van szükség a talaj felszáradásához. Ugyanakkor nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy az ellenoffenzíva a győzelem napjára várható-e.


Továbbra is elkeseredett harcok dúlnak Bahmutért    Fotó: BBC


Bahmutban a helyzet változatlan, Prigozsin szerint a harcokban immár tevékeny részt vesznek ukrán különleges egységek, illetve többségében lengyelül beszélő zsoldosok. Mindenesetre Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy az orosz rohamegységek folytatták az ukrán fegyveres erők alegységeinek felszámolását, a biztosító légideszant erők pedig meghiúsították az északi és a déli szárnyon indított ukrán ellentámadási kísérleteket.

Vlagyimir Rogov, a nagyrészt elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők három dandárt csoportosítottak át Dnyipropetrovszk megyéből Orehiv és Huljajpole közelébe. Az egységeknek április 30-ig kell megérkezniük a térségbe.

Főkép forrása:
Twitter/BBC

További cikkek