392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A gyérítés ellenére megkeserítik az életünket a szúnyogok

10perc.hu/KM
2021. 06. 13.
A gyérítés ellenére megkeserítik az életünket a szúnyogok

A vérszívók csípéseitől szenved mindenki, és annak ellenére szükséges az otthoni védekezés ellenük, hogy a gyérítésük már országosan zajlik.

Negyed óra után elviselhetetlennek érezzük a kertben töltött idő a szúnyogok miatt. Élvezhetetlenné válik a nyári este, hacsak nem szkafanderbe öltözik a család a grillpartihoz. A szúnyogcsípések miatt sokan bőrgyógyászhoz kénytelenek fordulni, annyira megkeseríti az életüket.

Jó hír, hogy elkezdődött végre az idei szúnyoggyérítési program - közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Első lépésként Csongrád-Csanád megyében, a Tisza déli szakaszán és a Maros hullámterében, illetve a Szolnok környéki vizekben végeznek szúnyoglárva-gyérítést, majd fokozatosan terjesztik ki az eljárást az ország területére.



Az eljárás során repülőről egy biológiai szert permeteznek, melynek során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A kisebb vízfelületek esetében járműre szerelt nagynyomású permetezővel, a nagyobb vízfelületekre pedig repülővel juttatják ki a készítményt.

A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, csak az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával. Ennek ellenére még mindenki szenved a szúnyogoktól.



Itt az ideje annak, ha valaki ki szeretne ülni a teraszára, akkor különböző házilag is alkalmazható praktikával próbáljon megszabadulni a vérszívóktól. Vannak bőrre fújható készítmények, de a szúnyogírtó gyertyákat és füstölőket is érdemes üzembe helyezni. A füstölőbe tegyünk illóolajokat – geraniol, citronellal, citronellol vagy a limonén –, ezek ugyanis vegyszermentesek. Sőt, a teraszokra tegyünk cserepes rozmaringot és levendulát ezeknek az illatát ugyanis nem bírják a szúnyogok.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek