392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Fontos változás! Immár időkorlát nélkül dolgozhatnak a nyugdíjuk mellett a szépkorúak

10perc.hu
2023. 05. 02.
Fontos változás! Immár időkorlát nélkül dolgozhatnak a nyugdíjuk mellett a szépkorúak

A kormány deklarált célja, hogy minél több nyugdíjas dolgozzon a nyugdíja mellett, így teljesen érthető a korlátozás eltörlése.

Még pénteken este jelent meg az a kormányrendelet, amely értelmében a nyugdíjasok bizonyos munkakörökben nyugdíj mellett is tovább dolgozhatnak majd. Az eddig érvényes rendelet szerint közalkalmazotti, egészségügyi, kormányzati, közszolgálati, katonai, stb. jogviszonyban nem volt szüneteltethető azon személy öregségi nyugdíjának, korhatár előtti ellátásának, szolgálati járandóságának, illetve egyéb járadékainak a folyósítása 2023. augusztus 31-ig, aki munkába állt.

Most ezt a nyár végi határidőt eltörölték. A határozat szerint Az öregségi nyugdíj és egyes más ellátások folyósításának, valamint a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek továbbfoglalkoztatásának veszélyhelyzeti szabályairól szóló 268/2022. (VII. 29.) rendelet úgy módosul, hogy kikerült belőle az augusztus 31-i határidő – számolt be a Pénzcentrum.


A magasan képzett közszolgák iránti igény egyre nő      Fotó: Pixabay


Ez pedig azt jelenti, hogy április 29-ét követően időkorlát nélkül foglalkoztatható – ideértve a megbízási jogviszonyt is – az a személy, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, ha a foglalkoztatásra vagy megbízására

  • a) szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál,
  • b) köznevelési vagy szakképző intézményben vagy
  • c) érettségi vizsgák és az országos középiskolai tanulmányi versenyek szervezése érdekében az Oktatási Hivatalnál vagy a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál kerül sor.

A kormány deklarált célja, hogy minél több nyugdíjas dolgozzon a nyugdíja mellett, ennek a törekvésnek viszont szögesen ellentmondott, ha a közszférában a legtöbb ágazatban továbbra is a nyugdíj szüneteltetésével büntetik a dolgozni kívánó nyugdíjasokat. Farkas András, nyugdíjszakértő szerint a korlátozásokat célszerű volt mielőbb megszüntetni, hiszen az annak 2013-as elrendelését indokolttá tevő körülmények ma már nem állnak fenn. Úgy véli, a magasan képzett közszolgák iránti igény egyre nő.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek