395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Folytatódik! Újabb 8 tiltakozó tanárt rúgtak ki, míg 24 utolsó írásbeli figyelmeztetést kapott

10perc.hu
2022. 11. 30.

Ma estére tüntetést  szervez a Tanítanék, december 8-ra újabb országos sztrájkot hirdettek a pedagógusok, 9-én pedig a diákok vonulnak majd a közmédiához.

Úgy tűnik, az éjjel mellett az idén ősszel kezdődött pedagógus-sztrájksorozat sem ér véget, ám az is kiderült, hogy az állam is egyre keményebben lép fel az oktatás jövőjéért, a tanárok bérének rendezéséért küzdőkkel szemben. Ennek újabb elbocsátásokkal adtak nyomatékot, ugyanis december 1-jei hatállyal, karácsony előtt három héttel, három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonyát.

A Belügyminisztérium közleménye szerint az érintetteket korábban már tájékoztatták arról, hogy ha munkavégzésüket, azaz a tanítást bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják, akkor azonnali hatállyal elbocsáthatják. Közölték, hogy lépésükkel a diákok érdekeit helyezik mindenek elé. Szerintük a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását.


A Tanítanék Mozgalom ma estére szervez tüntetést a BM elé, míg az érdekvédők december 8-ra újabb országos sztrájkot hirdettek     Fotó: Közút Figyelő


És ha mindez nem lenne elég, a mai napon, november 30-án további 24 pedagógus kapott az szmo.hu értesülése szerint tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása. Tegyük halkan hozzá, mindezt az oktatásban tapasztalható óriási munkaerőhiány ellenére, miközben továbbra is Brüsszelre mutogatnak az elmaradt pedagógus béremelés miatt.

A pedagógus szakszervezetek azt ígérték, hogy folytatják a tiltakozásokat. A Tanítanék Mozgalom ma estére szervez tüntetést a BM elé, míg az érdekvédők december 8-ra újabb országos sztrájkot hirdettek, 9-én pedig a diákok vonulnak majd a közmédiához. 2023 is tiltakozással indul, ugyanis január 2-án 180 kilométer hosszú úton gyalogos menet indul majd a miskolci Herman Ottó Gimnáziumból Budapestre.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek