EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Folytatódik a sportági szövetségek politikusmentesítése – a kosarasok új elnöke Báder Márton lett

Sport
10perc.hu
4 hete
Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Még 2010-ben az Orbán-kormány hatalomra kerülése után a sport kiemelt ágazat lett, és a legfontosabb szövetségek elnöki székébe politikusok ültek, mára ez a tendencia kezd pont az ellenkezőjére váltani.

A legújabb divat szerint újabb politikus adta át sportága elnöki székét egy korábbi válogatott sportolónak. Ezúttal a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) volt első embere, a 2010-ben megválasztott Szalay Ferenc helyére került Báder Márton. Az MKOSZ budaörsi központjában rendezett keddi tisztújító küldöttgyűlésen a 42 éves ex-játékos egyedüli jelöltként egyhangú szavazással, 135 támogató vokssal lett a szövetség vezetője.

Ráadásul a tízfős elnökségben is a szakma kapott ezúttal helyet, hiszen új tagként többek között Dávid Kornél - az eddigi egyetlen magyar NBA-kosaras -, valamint a szintén sokszoros válogatott Mészáros Zalán és Krasovec Péter is ott van a vezetőségben. A sportban a jelenlegi irány egyértelmű: a politikai szereplők folyamatosan köszönnek el.


Korábbi válogatott játékosok kerültek az új vezetésbe a kosárlabdában     Fotó: MTI/Vasvári Tamás


Ennek hátterében katalizátorként az a Schmidt Ádám áll, aki sokkal erélyesebb, mint elődje, Szabó Tünde volt, és tiszta vízióval vállalta el az államtitkári felkérést, aminek a szakmaiság visszaállítása az egyik eleme volt. A legerősebb felhatalmazást Orbán Viktortól kapta a terveihez – tudta meg a Telex.

Már Schmidt júniusi kinevezése előtt az terjedt el a sport világában, hogy van egy listája azokról, akik nem végzik megfelelően a dolgukat. Ezért ha azonnali lemondások nem is várhatóak, de legkésőbb a tisztújításokon érdemeik elismerése mellett szépen a háttérbe vonulhatnak ezek a politikailag is elkötelezett sportvezetők.

A politikusmentes sportvezetés első lépéseként augusztus végén távozott röplabdaszövetség elnöki posztjáról Nyíregyháza fideszes polgármestere, Kovács Ferenc. Utóda a kézilabdában rutint szerző Kersch Ferenc lett az elnök, aki éppen a napokban jelentette be távozását, és már ajánlott is a helyére egy megfelelő jelöltet.


Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár látott neki a politikusmentesítésnek, már a vízilabdázóknál is megvolt az elnökcsere    Fotó: MTI/Kovács Tamás


A lemondási folyamat a vízilabdázókkal folytatódott, mégpedig a pécsi politikában önmagát megégető – többek között elvesztette a polgármesteri választást 2019-ben a Fidesz színeiben – Vári Attilával, akit Madaras Norbert követett az elnöki székben, aki néhány hónap után már az európai szövetségbe is bekerült.

Kronológiailag a harmadik távozó elnök Szabó László volt – az első Orbán-kormány alatt helyettes államtitkára volt az Ifjúsági és Sportminisztériumnak –, aki el sem indult a Magyar Sakk Szövetség márciusi tisztújításán, noha jövőre Magyarország rendezi a sakkolimpiát, amiért eddig rengeteget dolgozott a szövetség vezetőjeként. Nagy kérdés, hogy maradhat-e a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöki székében.


Ilyés Ferenc személyében ismét egy sportágból érkező ember vezeti a kézilabda szövetséget      Fotó: MTI/Vasvári Tamás


A negyedik távozó kulcsfigura Kocsis Máté volt, aki átadta a helyét az olimpiai negyedik csapatok (2004 és 2012) egyik fontos emberének, Ilyés Ferencnek. Ilyés játszott a Szegedben és a Veszprémben, nyelveket beszél, vele ismét egy sportágból érkező ember vezeti a szövetséget.

Az ötödik távozó lett a sorban a mai nap folyamán tehát Szalay Ferenc. Hogy ki készül fel? Nos, van még választási lehetőség, hiszen Németh Szilárd a birkózók, Lázár János a teniszezők és Kósa Lajos a korcsolyázók első embere…