387.72 Ft

359.70 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A föld magja megállt, majd visszafordult

10perc.hu
2023. 02. 05.
A föld magja megállt, majd visszafordult

Különös jelenségre lettek figyelmesek Pekingi Egyetem kutatói.

Egy új tanulmányban megjelent hír szerint a Föld belső magja 2009 körül megállhatott, és gyanítják, hogy jelenleg visszafelé forog. A Föld belső magja megközelítőleg a holdnak 70 százalékát teszi ki, és főként nikkel és vas alkotja szerkezetét. Pekingi Egyetem kutatóit a rezgéshullámok tanulmányozása segítette.

Csiaodong Szong a tanulmány egyik szerződje több évtizede foglalkozik a Föld közepén lezajló folyamatok tanulmányozásával. Egyik kutatótársával azt állította az 1990-es években, hogy a Föld egyre gyorsabban forog és 400 év elteltével mindig eggyel több fordulatot tesz meg.

Mivel elméletüket nem igazán fogadta be a közönség így folytatta kutatását, Ji Jankkal. Arra jutottak, hogy 1970-es évek elején a Föld magja nem forgott, megállás volt tapasztalható, ezt követően viszont kelet felé vette az irányt és megelőzte a Föld felszínének forgási sebességét.

Ezután ismét lassulás következett be, majd vélhetően 2009 és 2011 között ismét meg állt. Jelenleg a Föld belső magja nyugat felé forog. A kutatók szerint egy ciklus 70 évig is eltarthat.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek