EUR: 380,98 Ft
USD: 350,39 Ft
CHF: 382,48 Ft
GBP: 432,87 Ft
RON: 76,97 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Férfiként gyilkolt, nőként végezték ki

Nagyvilág
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Missouri Állami Védelmi Hivatal

Amber McLaughlin, korábbi nevén Scott McLaughlin az Egyesült Államok történetében az első kivégzett elítélt, aki nyíltan vállalta transzneműségét.

Az amerikai Missouri államban halálos ítéletet hajtottak végre egy transznemű nőn, aki 2003-ban, még férfiként, korábbi barátnőjét gyilkolta meg. A gyilkos a munkahelyén erőszakolta meg, majd késsel megölte korábbi barátnőjét, akit előzőleg hosszabb időn keresztül zaklatott. A férfira 2006-ban mondták ki a halálos ítéletet.

McLaughlin már a börtönben, mintegy 3 éve döntött nemének megváltoztatásáról, és akkor változtatta meg a keresztnevét is Scottról Amberre. Az ítélet végrehajtásakor a hatóságok már nőként kezelték, az igazságügyi iratokban is ekként hivatkoznak rá.

Amber McLaughlin, korábbi nevén Scott McLaughlin az Egyesült Államok történetében az első kivégzett elítélt, aki nyíltan vállalta transzneműségét – írta meg a Newsweek. Az ítélet végrehajtása előtt az utolsó szó jogán McLaughlin írott nyilatkozatot tett közzé, amelyben sajnálatának adott hangot 20 évvel ezelőtti tette miatt.