393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Felfoghatatlan! Legális a gyermekeutanázia Hollandiában

10perc.hu
2023. 04. 16.
Felfoghatatlan! Legális a gyermekeutanázia Hollandiában

A holland kormány szerint évente valószínűleg öt-tíz gyermeket érint majd a 12 év alatti, elviselhetetlen fájdalommal küszködő, halálos betegségben szenvedő kicsiken végrehajtható eutanázia.

Szinte felfoghatatlan döntést hozott a holland kormány. A kabinet Ernst Kuipers egészségügyi miniszter, a 66-os Demokraták (D66) baloldali liberális párt politikusának tavaly júniusban előterjesztett javaslatát követve jóváhagyta az eutanázia végrehajtását 12 év alatti, elviselhetetlen fájdalommal küszködő, halálos betegségben szenvedő gyermekeken is.

Az egészségügyi szakemberek évek óta követelték a szabályozás kiterjesztését az 1 és 12 év közötti gyermekekre is. Az egy év alatti gyermekek eutanáziájára vonatkozóan már léteznek irányelvek Hollandiában, a 12 év felettiekre pedig az általános eutanáziatörvény előírásai vonatkoznak – írta a Dutchnews hírportál.


Az eutanázia végrehajtása csak akkor lesz lehetséges, ha ez az egyetlen lehetőség a gyógyíthatatlan gyermek szenvedésének megszüntetésére     Fotó: Freepik


Kuipers a képviselőknek tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az egy év alattiak eutanáziájára vonatkozó irányelvet kívánja kiterjeszteni a 12 éves és annál fiatalabb gyermekekre is, akik elviselhetetlenül szenvednek, és nincs hatékony módszer fájdalmaik enyhítésére. „Az eutanázia végrehajtása csak akkor lesz lehetséges, ha ez az egyetlen lehetőség a gyógyíthatatlan gyermek szenvedésének megszüntetésére” – hangsúlyozta Ernst Kuipers.

Az egészségügyi minisztérium szerint évente valószínűleg öt-tíz gyermeket érintenek majd az irányelvek – tudta meg a hazipatika.hu. Egy 2019-es felmérés szerint a megkérdezett egészségügyi szakemberek többsége elfogadhatónak tartotta, hogy egy új szabályozás keretében a 12 év alatti, gyógyíthatatlan és elviselhetetlen fájdalommal küszködő páciensek életének aktívan véget vessenek a szülők kérésére.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek