392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Felcsillant annak a reménye, hogy a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók egyesített erővel küzdenek tovább

10perc.hu
2023. 01. 28.
Felcsillant annak a reménye, hogy a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók egyesített erővel küzdenek tovább

Bőven vannak közös pontok a két ágazatban, hiszen a közszolgáltatások teljes területén szükséges lenne például egy nagyarányú béremelés, illetve mindkét területen hatalmas a szakemberhiány.

Igencsak megvan az esélye annak, hogy egyfajta Nemzeti Frontba tömörülve, innentől kezdve közösen lépjenek fel az ágazataikban tapasztalható negatívumok ellen a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók. Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányi tagja, valamint Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV Start műsorában kilátásba helyezte, hogy a jövőben együttesen álljanak ki követeléseikkel.

Mindkét szakember szerint vannak közös ügyeik, ilyen például a bérkérdés. Felhívták a figyelmet arra, hogy a közszolgáltatások teljes területén szükséges lenne egy nagyarányú béremelésre. A pedagógusok csak minimális béremelést kaptak, amit az infláció miatt nem érzékelhetnek, az egészségügyi szakdolgozók fizetését pedig még egyáltalán nem emelték idén – mutatott rá Soós Adrianna. Ezt Nagy Erzsébet azzal egészítette ki, hogy közös pontként jelenik meg a szakemberhiány is a két ágazatban. Nagyjából mindkét ágazatban 20-25 ezer ember hiányzik.



Nagy Erzsébet kitért arra is, hogy szerinte az új, jogállási törvényben való szabályozás egyfajta fenyegetés. Úgy véli, a jogállási törvények eddig mindig kedvezőtlenebb helyzetbe hozták a munkavállalókat, mint a közalkalmazotti törvény. Mindezek mellett közös elemként említették még az úgynevezett „eltérítést”, ami azt jelentené, hogy a „rosszabbul teljesítők” pénzét kapnák meg azok a dolgozók, akik „jobban teljesítenek”. Ezzel a probléma, hogy rendkívül szubjektív, így nem biztos, hogy mindenki megérzi majd az esetleges béremelést.

Soós Adrianna elmondta, hogy az egészségügyi szakdolgozóknál már létezik a teljesítményértékelés, amin most módosítanak, így lehetővé teszi, hogy akár 20 százalékkal is csökkenjen a dolgozó alapbére, amit felháborítónak tart. Kiderült egyébként, hogy egy belső felmérés szerint, minden harmadik szakdolgozónak spórolnia kell az élelmiszeren, ha nem érkezik béremelés, és saját bevallásuk szerint nagyon nehezen képesek a gyermekeikről is gondoskodni.

Főkép forrása:
RTL

További cikkek