393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A faggyal küzdenek a gazdák

10perc.hu
2021. 04. 08.

Az agrártárca javaslata szerint az országos tűzgyújtási tilalom ellenére, tűz- és füstképzéssel védjék az éppen virágzásnak indult ültetvényeket.

A nem éppen tavaszi időjárás miatt emberfeletti küzdelmet folytatnak a faggyal a gyümölcstermelők, miközben az aszály és a jelenlegi egészségügyi helyzet is sújtja a mezőgazdaságot. Védekezés gyanánt több mint érdekes ötlettel állt elő Nagy István agrárminiszter, aki azt javasolja a gazdáknak, hogy az országos tűzgyújtási tilalom ellenére, tűz- és füstképzéssel védjék az éppen virágzásnak indult ültetvényeket, ugyanis a védekezés kivételt jelent a tilalom alól.

Természetesen kizárólag akkor tehetik ezt meg a gazdák, ha előtte tájékoztatják a helyi tűzoltóparancsokokat a védekezés módjáról. Amennyiben valaki tüzet gyújt védekezésül, annak gondoskodnia kell a tűz folyamatos őrzéséről, a szükséges oltóanyagokról, illetve az égetés befejezését követően meg kell szüntetniük az izzást, parázslást.

Egyelőre megjósolhatatlan a fagykár miatti terméskiesés mértéke, ám arra fel kell készülni, hogy a kevesebb termés magasabb árakat vonz maga után. Már most jelezték a hivatalok a gazdák felé, hogy mérjék fel és jelentsék a fagy által okozott károkat, mert csak ebben az esetben számíthatnak a kármentesítési alap támogatására.

Főkép forrása:
MTI

További cikkek