393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

F1: Russell visszavitte a csúcsra a Mercedest, Verstappen kirobbantotta a Red Bull belháborúját

10perc.hu
2022. 11. 13.
F1: Russell visszavitte a csúcsra a Mercedest, Verstappen kirobbantotta a Red Bull belháborúját

A fiatal brit pilóta előbb megnyerte a szombati sprintversenyt, majd fantasztikus teljesítménnyel a pole pozícióból indulva övé lett a főfutam és a leggyorsabb köridő is.

Az egész évben bemutatott gyengélkedést követően nem sokan fogadtak volna arra, hogy idén lesz olyan versenyhétvége, amelynek abszolút győztese a Mercedes lesz. Nos, erre egészen az utolsóelőtti versenyig, a Brazil Nagydíjig kellett várni, ahol aztán minden összejött a csapatnak.

Előbb George Russell fantasztikus teljesítménnyel megnyerte a sprintfutamot, ami azt is jelentette, hogy övé lett a pole pozíció. Már ekkor sejteni lehetett, valami nagy dolog van készülőben a Mercedesnél, ugyanis a fiatal brit mellől hétszeres világbajnok csapattársa, Lewis Hamilton rajtolhatott a főfutamon.

A 24 éves pilóta végig parádésan vezetett, csak akkor nem állt az élen, amikor kerékcserére kiment a boxba. Russell végül megnyerte a Brazil Nagydíjat, és ezzel egy napon belül megszerezte második, de első igazi futamgyőzelmét az F1-ben. Ráadásul Russell mögött Hamilton ért célba a második helyen a 71 körös viadal végén.


A 24 éves pilóta végig parádésan vezetett és megszerezte a Mercedes idei első győzelmét     Fotó: Facebook/George Russell


A két Mercedes-pilóta a szombati győzelmet követően nem egyszer kinyilatkozta, hogy a pályán igazi csapatot fognak alkotni, hogy a Mercedes végre ismét győzelmet arathasson, és ezt maradéktalanul be is tartották. Ezzel akár példát is mutathattak a nagy ellenfeleknek, akik közül sem a Red Bull-nál, sem pedig a Ferrarinál nem volt meg az egyetértés a csapattársak között.

Az olasz istállónál még érthetőbb valamelyest, hogy a harmadik helyre odaérő Carlos Sainz Jr. nem volt hajlandó egy dobogós helyet odaadni a világbajnoki második helyért küzdő, mögötte célba érő Charles Leclercnek, holott a monacói szinte könyörgött a helycseréért. Ám a Ferrari nem adott ennek helyet, így a spanyol mehetett pezsgőzni.

Ugyanez már nem mondható el a Red Bullról, ahol a vb-ezüstért harcoló Sergio Pérez harc nélkül elengedte a világbajnoki címet már versenyekkel korábban megszerző Max Verstappent pár körrel a vége előtt. Ugyanis a csapata megígérte, ha a holland nem tudja megelőzni a Ferrari monacói pilótáját – illetve a spanyol Fernando Alonsót –, akkor visszaadja a helyet és a pontokat Péreznek.

Ehelyett Verstappen maradt a mexikói csapattárs előtt, olyannyira, hogy „elfelejtette” visszaadni a csapat kérése ellenére a 6. helyet Péreznek. Majd rádión közölte, megmondta, ő nem ajándékoz senkinek sem pozíciót.

„Már legutóbb is megmondtam, hogy ne is kérjetek tőlem ilyet még egyszer, világos? Megindokoltam, továbbra is tartom” – mondta a holland a csapatrádióba. A kérdésre, van-e köze a történteknek az idei Monacói Nagydíjhoz, ami után apjával kritizálták a Red Bullt, mondván, nem a vezető versenyzőjüket támogatták a stratégiával, Verstappen csak annyit mondott: „Döntsék el maguk, nem fogom elmondani.”


Vége a jó viszonynak, a holland ezúttal nem volt csapatjátékos Pérezzel szemben     Fotó: XPB


Pérez nagyon berágott a csapattársára, maga a Red Bull bocsánatot kért a mexikói pilótától, aki az elmúlt két esztendőben mindent megtett holland csapattársa segítéséért.

„Ez pontosan megmutatta, milyen sportember is ő valójában. Pedig két vb-címhez segítettem” – közölte a rádión a leintést követően a mexikói pilóta.

Leclerc ugyan több idei futamgyőzelmének köszönhetően megelőzte Pérezt az összetett pontversenyben, ám mindketten 290-290 ponttal várják az utolsó nagy csatát. A világbajnokságból ugyanis egy futam, az Abu-Dzabi Nagydíj van hátra, melyet jövő vasárnap rendeznek.

Végeredmény, Brazil Nagydíj: 1. George Russell (brit, Mercedes) 1:38.34.044 óra, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1.529 másodperc hátrány, 3. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 4.051 mp h., 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 8.441 mp h., 5. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 9.561 mp h., 6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 10.056 mp h., 7. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 14.080 mp h., 8. Esteban Ocon (francia, Alpine) 18.690 mp h., 9. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 22.552 mp h., 10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 23.552 mp h.

A vb állása

Pilóták: 1. Verstappen 429 pont - már világbajnok, 2. Leclerc 290, 3. Pérez 290, 4. Russell 265, 5. Hamilton 240, 6. Carlos Sainz Jr. 234, 7. Norris 113, 8. Ocon 86, 9. Alonso 81, 10. Bottas 49.

Konstruktőrök: 1. Red Bull 710 pont - már világbajnok, 2. Ferrari 514, 3. Mercedes 491, 4. Alpine 167, 5. McLaren 146, 6. Alfa Romeo 55, 7. Aston Martin 50, 8. Haas 36, 9. Alpha Tauri 35, 10. Williams 8.

Főkép forrása:
Facebook/George Russell
Címkék:
#Red Bull

További cikkek