393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

F1: hatalmas káosz után 11 vb-cím az ausztrál dobogón Verstappen, Hamilton és Alonso sorrendben

10perc.hu
2023. 04. 02.

Háromszor is megszakították a versenyt Melbourne-ben, a Red Bull holland világbajnoka pályafutása során először győzött Ausztráliában.

A mondás igazságtartama – minden rossz sorozat megszakad egyszer – az idei F1-es Ausztrál Nagydíjon is bebizonyosodott. Egyrészt Max Verstappen nemcsak pályafutása első pole pozícióját szerezte meg Melbourne-ben, hanem első futamgyőzelmét is, ráadásul egy örökké emlékezetes, többször is megszakított, majd a safety car mögött véget érő viadalon. A kétszeres világbajnok hollandnak ez volt az idei második és pályafutása 37. futamgyőzelme.

„Valójában nem volt egyszerű a mai nap, a rajtom nagyon rosszul sikerült. Aztán jöttek ezek a piros zászlók… Az első még talán indokolható volt, de a másodikat már kevésbé értettem. Eléggé kaotikus volt, de végül mindent túléltünk, az autó pedig ismét gyorsnak bizonyult. Meglett a győzelem, ez a legfontosabb. Örülök, hogy itt is sikerült győznöm, először karrierem során, valamint a csapat is hosszú idő után ünnepelhet győzelmet itt” – jelentette ki leintés után a holland.


Verstappen a háromból két szabadedzést megnyert Melbourne-ben, ausztrál földön első pole pozícióját és első futamgyőzelmét szerezte meg    Fotó: DPPI Media/Xavi Bonilla


És milyen igaza volt, hiszen a Red Bull utoljára 2012-ben, még Sebastian Vettelnek köszönhetően győzött itt, azaz a csapat is megszakított egy hosszú nyeretlenségi sorozatot. Verstappen mögött a hétszeres világbajnok brit Lewis Hamilton (Mercedes) ért célba, míg a kétszeres vb-győztes spanyol Fernando Alonso (Aston Martin) harmadik lett. Azaz, pontosan 11 világbajnoki cím állt a dobogón!

„Nagyon jó hetem volt, ez a pálya továbbra is elképesztő műsort szolgáltat. Nagyon jó érzés ennyi pontot szerezni, egyáltalán nem számítottam erre a második helyre. Nagyon hálás vagyok” – értékelt a Mercedes hétszeres világbajnoka. Csapattársa, George Russell már nem lehetett boldog, hiszen előbb a lehető legrosszabb időpontban hívták ki kerékcserére – az élről visszaesett a hetedik helyre –, majd az első újraindítást követően nem sokkal elfüstölt a motorja.


A két nagy öreg, Hamilton és Alonso közös ünneplése a dobogón     Fotó: DPPI Media/Xavi Bonilla


Alonso viszont sokadik virágzását éli, mint autóversenyző, és 41 évesen is bizonyítja, ha versenyképes autó van alatta, simán felveszi a versenyt a legjobbakkal. A kétszeres világbajnok spanyol az Aston Martinnal a harmadik versenyen harmadszor lett harmadik.

„Igazi érzelmi hullámvasút volt, rengeteg dolog történt. Jó versenyünk volt, de nehezen értettem meg, mi történik a végén. A harmadik és a negyedik hely egy remek vasárnapot jelent a csapat számára. Háromszor lettem harmadik, ideje feljebb lépni!” – közölte a karrierje 101. dobogóját jegyző spanyol klasszis, egyben utalva arra, hogy csapattársa, Lance Stroll éppen mögötte célba érve negyedik lett.

Mindenképpen említést érdemel a Red Bull másik pilótája. Sergio Pérez ugyanis a boxutcából rajtolva végül ötödik lett úgy, hogy a verseny leggyorsabb köréért járó pluszpontot is ő zsebelhette be. Ezzel a mexikói kihozta a maximumot a versenyből. A vb április végén Bakuban, az Azeri Nagydíjjal folytatódik.


A közönség egy futamon belül három rajtot is láthatott     Fotó: DPPI Media/Xavi Bonilla


Az Ausztrál Nagydíj végeredménye

1. Max Vertsappen (holland, Red Bull), 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 0.179 mp h., 3. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 0.769 mp h., 4. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 3.082 mp h., 5. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 3.320 mp h., 6. Lando Norris (brit, McLaren) 3.701 mp h., 7. Nico Hülkenberg (német, Haas) 4.939 mp h., 8. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 5.382 mp h., 9. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 5.713 mp h., 10. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 6.052 mp h.

A világbajnokság állása

Pilóták: 1. Verstappen 69 pont, 2. Pérez 54, 3. Alonso 45, 4. Hamilton 38, 5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 20, 6. Stroll 20, 7. George Russel (brit, Mercedes) 18, 8. Norris 8, 9. Hülkenberg 6, 10. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 6.

Konstruktőrök: 1. Red Bull 123 pont, 2. Aston Martin 65, 3. Mercedes 56, 4. Ferrari 26, 5. McLaren 12, 6. Alpine 8, 7. Haas 7, 8. Alfa Romeo 6, 9. Alpha Tauri 1, 10. Williams 1.

Főkép forrása:
DPPI Media/Xavi Bonilla

További cikkek