EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Ez aztán a meglepetés! Visszavonták a Fertő tavi építkezések pályázatát!

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Facebook

A Greenpeace a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, hogy állítsák le a folyamatot, ami sikerrel járt, így a tendert visszavonta a beruházó állami cég.

Vélhetően már senki sem hitt abban, hogy sikerrel járhat a Fertő tavi hatalmas építkezés esetleges megakadályozása. Mint korábban írtunk róla, a környezetvédők, az EU és az UNESCO tiltakozása ellenére tavaly elkezdte Fertőrákos közelében a Fertő Part nevű komplexum kialakítását, melynek első lépéseként a területen lebontották a Fertő tó jellegzetes cölöpházait.

A helyére több mint harmincezer négyzetméteren szállodát, vitorlásklubot, sportcentrumot akartak felépíteni. Már a közbeszerzést is kiírták az építkezésekre – a határidő december 17-e volt –, ám a Greenpeace a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, hogy állítsák le a folyamatot.

Nos, mindez eredménnyel zárult, ugyanis leállították az építkezéseket, sőt, magát a pályázatot is visszavonta a beruházó állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. A Greenpeace saját közösségi oldalán számolt be minderről.

„SIKER! Visszavonták a Fertőre kiírt botrányos közbeszerzési eljárást! A hivatalos indoklás szerint azért, mert olyan sok kérdés érkezett hozzájuk a potenciális pályázóktól, hogy azokat gyorsított eljárásban nem tudnák megválaszolni. Mi persze jobban örültünk volna, ha azért vonják vissza, mert rájöttek, hogy a túlméretezett hotellel, apartmanházakkal, és az ezekkel járó több ezer tonnányi betonnal jóvátehetetlen károkat okoznának a Fertő világszinten is páratlan élővilágának, de azért így is örülünk” – olvasható a természetvédők Fb-oldalán.