EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Érdemes-e használt gumiabroncsot venni? Vagy a négy évszakos a megoldás?

Autó
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Mindig ott vásároljunk, ahol hivatalos számlát adnak a megfelelően tárolt abroncsról, és fel is szerelik azokat.

Tavasszal, amikor fel kell szerelni a nyári abroncsokat, sokan elgondolkodnak, hogy vajon megéri-e használt gumikkal megoldani a cserét. Nos, a válaszunk lehet igen, ha az alábbi tanácsokat, észrevételeket figyelembe veszi az abroncsok kiválasztásánál.

Kerüljük a vásárokat, piacokat, ahol kéz alól, „teherautóról leesett” vagy bizonytalan feketeimportból származó gumiabroncsokat árulnak. Az alacsony ár könnyen megbosszulja magát: már a felszerelésnél vagy az első úton kiderülhet, hogy közlekedésre alkalmatlan dolgot sóztak ránk.

Ugyanez vonatkozik a bizonytalan eredetű és online beszerezhető gumiabroncsokra is. Vigyázzunk a külföldi online vásárlásokkal is, mert ebben az esetben a számla Magyarországon nem érvényes, és meghibásodás esetén a garanciát nem lehet érvényesíteni.

Nézzük meg, hogy a kiválasztott gumiabroncsot mikor gyártották: erre az abroncs oldalán lévő DOT-szám utal: az első két szám a gyártás hete, míg az utolsó kettő az évet jelöli. Ha például a DOT-szám 5016, akkor ezt az abroncsot 2016 decemberében gyártották, azaz bő ötéves.


A használt gumiabroncs azoknak lehet megoldás, akik keveset autóznak a megbízható helyről vásárolt gumikkal    Fotó: freepik.com


A kiválasztott gumiabroncson ne legyenek repedések, anyaghiányok, és szakadások. Vizsgáljuk meg az abroncs oldalfalát: ha egy fél pingpong labda méretű kidudorodást látunk, akkor az abroncs szálszakadt. Ez selejt, nem szabad megvenni.

Nyári abroncsoknál 3 mm az ajánlott minimális futófelületi bordamélység. Vagyis csak akkor vegyünk meg egy abroncsot, ha ennél mélyebbek a barázdák. Mindig párban vegyük, illetve szereltessük fel őket. Csak azonos gyártmányú, profilú és egyenletesen kopott futófelületű abroncsokért érdemes pénzt kiadni.

A használt gumiabroncs azoknak lehet megoldás, akik keveset autóznak a megbízható helyről vásárolt gumikkal. Ne felejtsük: az autónk tapadását, fékezhetőségét és irányváltását nagy mértékben befolyásolja az a négy tenyérnyi méretű gumiabroncs felület, amelyen az autónk a talajjal érintkezik. Nem mindegy, hogy mire bízzuk az autónk és a családunk épségét.

A négy évszakos abroncs kompromisszumos megoldás, elsősorban azoknak jelenthet alternatívát, akik csak rövidebb távon, jellemzően városban és olyan utakon használják autójukat, ahol eltakarítják a havat. Ezen típusú abroncsok futófelülete nem elsődlegesen nyári és nem is kifejezetten a téli útviszonyoknak megfelelően kerül kialakításra.


Arra, hogy mikor gyártották a gumit, az abroncs oldalán lévő DOT-szám utal: az első két szám a gyártás hete, míg az utolsó kettő az évet jelöli     Fotó: HTA


A négy évszakos gumiabroncs használata nem feltétlenül csökkenti a nyári, valamint a téli garnitúra megvásárlásával járó anyagi terheket, hiszen egész évben kopik. Azt feltételezve, hogy két garnitúrát nagyjából négy év alatt használ el egy autós, egy négy évszakos gumiabroncs esetében ugyanennyi idő alatt ugyancsak két garnitúrára van szükség.

Bár a nyári, valamint a téli gumiabroncsot szezononként át kell cserélni, a négy évszakos abronccsal is célszerű lenne legalább félévente felkeresni a szervizt centrírozás céljából. Hátránya, hogy megvannak a maga határai, emiatt nagyobb fokú igénybevételnél nem képes olyan teljesítmény nyújtani – egyik évszakban sem –, mint egy téli vagy egy nyári gumiabroncs szett.