392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Elmaradhat a tokiói olimpia?

10perc.hu
2021. 05. 13.
Elmaradhat a tokiói olimpia?

Már a japánok 60 százaléka ellenzi a nyári ötkarikás játékok megtartását, ráadásul egyre-másra rekordokat dönt a távol-keleti országban az új fertőzöttek száma.

Nagyon úgy tűnik, hogy rövidesen meg kell hozni a döntést azzal kapcsolatban, hogy július 23-tól vajon megrendezhető-e Tokióban az olimpia. Persze, ezt már kimondták, sőt, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke nem egyszer kijelentette, egyszerűen nincs B-terv, lesz olimpia. Ugyanakkor jelenleg éppen egy újabb covid-hullám indult el Japánban – szinte minden nap megdől az előző fertőzöttségi rekord –, azaz itt az idő komolyan átgondolni azt, vajon mennyire felelőtlenség a világ legjobb sportolóit, a média munkatársait egy ilyen országba utaztatni.

Éppen ezt a témát feszegeti a korábbi focista, Jules Boykoff a New York Timesnak írt cikkében, melyben felsorolja a pro és kontra érveket a rendezés és a halasztás mellett. Kiemelte azt a tényt, miszerint a távol-keleti ország lakosságának mindössze a 2 százaléka lett eddig beoltva, ám a 60 százaléka a japán lakosságnak abszolút ellenzi az olimpia megrendezését Tokióban. A japán közegészségügyi szakértők szinte teljesen egységesek a játékok törlésével kapcsolatban. Haruo Ozaki, a Tokiói Orvosi Szövetség elnöke szerint rendkívül nehéz megrendezni a játékokat anélkül, hogy fokozódna a fertőzések száma, Japánon belül és kívül egyaránt.



Persze, az olimpia megrendezése manapság már nem a sportról szól, hanem a politikáról és a pénzről. Rengeteg pénzről. Az origo.hu összefoglalójában leírta, hogy a NOB még 2014-ben kötött megállapodást az amerikai NBC tévétársasággal, hogy a 2022 és 2032 közötti hat olimpia kizárólagos közvetítési jogáért 7,75 milliárd dollárt fizet az NBC. Fontos tudni azt is, hogy a 2014-2020 (2021) közötti olimpiákért az NBC 4,38 milliárd dollárt fizetett. És legyünk egyértelműek: ezeket a pénzeket nem az olimpián részt vevő sportolók kapják meg…

Ugyanakkor a NOB számára – holott állítólag 1 milliárd dolláros tartalékkal rendelkezik – létfontosságú az olimpia megrendezése, hiszen a bevételeinek 73 százaléka származik a televíziós bevételekből, míg további 18 százalék az ötkarikás játékok támogatóitól, és ha elmaradna a tokiói olimpia, ezek a bevételek elmaradnának. Éppen ezért vélhetően a Thomas Bach által vezetett szervezet sosem fogja, vagy inkább nem akarja lefújni a nyári játékokat. Még akkor sem, ha ez lenne a logikus döntés. A NOB elnökének kissé cinikusra sikeredett legutóbbi megszólalása az ügyben, tudva a japánok véleményét.



„A japán emberek történelmük során megmutatták kitartásukat, ezért vagyunk biztosak abban, hogy a japán nép minden nehézséget leküzdve meg fogja rendezni az olimpiát" – közölte Thomas Bach, megfeledkezve arról, hogy az általa vezetett szervezet nem egyszer jelentette már ki, számukra az első a sportoló, illetve a játékokra érkezők biztonsága.



Ugyanakkor Jules Boykoff hiába zárja úgy a cikkét – amivel rengetegen értenek egyet szerte a világban –, hogy egy újabb globális katasztrófa lehetősége nem ér annyit, hogy július 23-án elkezdődjenek a játékok, az olimpia elhalasztásáról Japán például nem dönthet. Gondolom, kitalálja mindenki, ki mondhatja ki azt, hogy lemondani az olimpiát. Hát persze, hogy a Thomas Bach vezette Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Az ő álláspontjukról fentebb már írtunk.

Mindeközben nem kellene megfeledkezni azokról a sportolókról sem, akik az utolsó pillanatig küzdenek azért, hogy kvalifikáljanak a tokiói játékokra…

Főkép forrása:
MTI/AP

További cikkek