EUR: 385,03 Ft
USD: 356,11 Ft
CHF: 388,26 Ft
GBP: 437,87 Ft
RON: 77,82 Ft
RSD: 3,28 Ft

Mai névnap:

Elkerülhető a vadbaleset – ha felkészülten vágunk neki az autóútnak

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A hirtelen kialakuló vészhelyzetben, mindenki saját aktuális állapota és készség szintje alapján reagál, azonban egy stresszhelyzetben - az esetek nagy százalékában - ez kevésnek bizonyul.

Amikor vadbalesetekről olvasunk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy velünk ilyesmi sosem fordulhat elő. A rossz hír az, hogy a közúti baleseteket három tényező együttes hatása befolyásolja, az eszköz, a pálya és az ember.

Ráadásul a központi statisztikák alapján, a közúti balesetek 90%-a az „emberi” tényezőre vezethető vissza, így a balesetek megelőzése tekintetében a legfontosabb körülmény a gépjárművezető felkészültsége lehet.

Nagyon sokszor pont az okozza a baleseteket, hogy a vezetők rutinból közlekednek, nincsenek száz százalékig jelen a közlekedésben. A hirtelen kialakuló vészhelyzetben, mindenki saját aktuális állapota és készség szintje alapján reagál, azonban egy stresszhelyzetben - az esetek nagy százalékában - ez kevésnek bizonyul.

„A sofőrök nyolcvan százaléka nem tud helyesen vészfékezni, illetve hatékonyan elvégezni egy kikerülési feladatot. Azonban meggyőződésem, hogy rengeteget tehetünk az egyéni felkészültség területén. A készségek ugyanis fejleszthetőek" – mondta el a 10 perc.hu kérdésére Csörgő László, a drivingcamp Hungary vezetéstechnikai trénere.


Az alsóbbrendű utakat azonban nem határolják védő kerítések, a vadak vonulásuk során keresztezik ezeket az utakat     Fotó: freepik.com


A gyorsforgalmi utakat, autópályákat, autóutakat ún. védő kerítés határolja a vadaktól. A csomópontok fel- és lehajtó ágainál azonban véget ér a kerítés, és az állatok be tudnak jutni a pályatestre. Az alsóbbrendű utakat azonban nem határolják védő kerítések, a vadak vonulásuk során keresztezik ezeket az utakat.

A vadbalesetek kivédésére leggyakrabban vadsípokat vagy vadriasztóberendezéseket ajánlanak, amely készülékek különböző frekvenciájú hangokat adnak ki, az állatok riasztására. A hang hatására a fák és bokrok közt megbúvó vadak megriadnak és megpróbálnak távolabb kerülni a zaj forrásától.

Egy ilyen hatékony eszköz például az a magyar találmány, melyről a 10perc.hu korábban írt. A Siren7MAX segít felhívni az állatok figyelmét az érkezésünkre egy olyan hanggal, amely nincs jelen a hétköznapi életükben: 3 kHz frekvencián szólal meg és 115 dB hangerősséggel dolgozik. Nem igényel elektromosságot, a mágneses rögzítésének köszönhetően könnyű elhelyezni az autó tetején, motorház tetején, és könnyű eltávolítani is.