EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Eljött az idő, az értesítők kézbesítésével a választóknak is elkezdődik a 2022-es országgyűlési választás

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: MTI/MTVA

Az országgyűlési választásról és népszavazásról szóló értesítő a Magyarországon élő 7,8 millió választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza.

A Nemzeti Választási Iroda 2022. január 31-én, azaz hétfőn kezdi kézbesíteni a Magyarországon élő 7,8 millió választópolgárnak az országgyűlési választásról és népszavazásról szóló értesítőt, amiben arról értesíti a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítők nyomtatása a január 26-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően másnap kezdődött meg, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.

A választásra jogosult állampolgároknak legkésőbb február 11-éig postázzák az értesítőt a lakcímükre arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél – a helyi választási iroda vezetőjénél – jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.


A választásra jogosult állampolgároknak legkésőbb február 11-éig postázzák az értesítőt a lakcímükre    Fotó: NVI


Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza, valamint a szavazás helyét, idejét, és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát. Jelölik azt is, hogy a szavazókör akadálymentesített-e.

Azok a választópolgárok, akik szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben, egy egyéni képviselőre és nemzetiségük országos önkormányzata által állított listára szavazhatnak. Ha a nemzetiségi lista helyett inkább pártlistára kívánnak szavazni, ezt levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül március 30-án 16 óráig, személyesen vagy elektronikus azonosítással április 1-jén 16 óráig kérhetik.