392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Élelmiszerárstop: több mint 500 vizsgálat, 42 büntetés, 300 ezer forint bírság

10perc.hu
2022. 02. 15.
Élelmiszerárstop: több mint 500 vizsgálat, 42 büntetés, 300 ezer forint bírság

Befejeződött az üzletek első ellenőrzési hulláma a hét hatósági áras élelmiszerekkel kapcsolatban, és a hatóságok az első büntetéseket már ki is osztották.

Február első felében 512 üzletben vizsgálta az élelmiszerárstop betartását a fogyasztóvédelem, és az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a kereskedők elenyésző számú kivételtől eltekintve csökkentették áraikat, az előírt készletet tartják raktáron.

Az ellenőrök mindössze 42 esetben találtak hiányosságot, a hatóság mostanáig összesen 300 ezer forint bírság kiszabásáról döntött. Február elsejétől a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát.



A vizsgálatok szerint huszonöt üzlet alkalmazott az előírtnál magasabb árat, tizennégy nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből. Hét helyszínen a kötelező tájékoztatás hiányzott egészen vagy nem felelt meg mindenben a rendelkezéseknek, ami előírja, hogy mindenki tudtára kell adni, hogy az árstop a kormánynak köszönhető.

Némelyik kereskedelmi egység több szempontból is mulasztott. A leggyakrabban az étolaj kapcsán vétettek hibát az üzletek, tizennégyszer annak ára, ötször a mennyisége nem stimmelt. Megszülettek az első bírsághatározatok, öt szabálysértés az elmarasztalt kereskedők 300 ezer forintjába került. Egy vidéki üzlet azzal érdemelte ki az eddigi legnagyobb, 100 ezer forintos szankciót, hogy a hatósági ár több mint másfélszeresét kérte az étolajért.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek