392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Eldőlt! Tényleg eltörlik a tanárok közalkalmazotti státuszát

10perc.hu
2023. 03. 29.
Eldőlt! Tényleg eltörlik a tanárok közalkalmazotti státuszát

Teljesen új jogállást hoz létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem a munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógusokat.

Úgy tűnik, a kormány az orvosok után a pedagógusokat is megfegyelmezi azért, mert ellenállnak a hatalomnak, és már egy ideje komoly gondot okoznak a sztrájkjaikkal illetve a polgári engedetlenségi mozgalmaikkal. Ugyanis egy parlamenti dokumentumból kiderült, hogy a kormány tényleg el fogja törölni a pedagógusok közfoglalkoztatotti státuszát, és egy másik jogi státuszt vezetnek be helyette – írta az Index.

Még tavaly ősszel derült ki, hogy a kormány eltörölheti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, de Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter akkor még cáfolta az ezzel kapcsolatos értesüléseket. Azóta viszont a Belügyminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a tervezetet, amelyről a pedagógus-szakszervezet képviselői azt mondták, hogy nagyon rossz következményekkel járna.

„Teljesen új jogállást hoz létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem a munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógus kollégákat, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben” – közölte március elején Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke.


Amennyiben a képviselők megszavazzák, a törvény 2023 júniusától léphet hatályba    Fotó: parlament.hu


Most kiderült, a kormány végleg döntött. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára egy parlamenti válaszában leírta, a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról című törvénytervezet célja, hogy létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglakoztatotti jogviszonyt, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit.

Az államtitkár azzal folytatta, hogy a törvény a kormány azon szándékát tükrözi, hogy a pedagógusokra önálló, a hivatás presztízsét is tükröző hivatásrendi törvény vonatkozzon, másrészt egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást, mivel az eddigi 3 különálló törvényben (a nemzeti köznevelésről szóló, a munka törvénykönyvéről szóló és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) lévő foglalkoztatási elemek egyben szerepelnek majd.

Ezáltal tehát egy, az ágazat sajátosságaihoz igazított saját törvény vonatkozik majd a pedagógusok foglalkoztatására, ezzel elismerve, hogy eltörlik a közalkalmazotti státuszt. Rétvári Bence azt is közölte, hogy a terveik szerint – amennyiben a képviselők megszavazzák azta törvény 2023 júniusától léphet hatályba.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek