392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Eldőlt! Lebontják a cölöpházakat a Fertő tónál

10perc.hu
2020. 12. 29.
Eldőlt! Lebontják a cölöpházakat a Fertő tónál

Egy gigaberuházás keretein belül a tó partjára állami pénzből négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya épülhet, ám az EU kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Magyarország ellen a tervezett építkezés miatt.

Ha eddig valaki kételkedett a hír valódiságában, most már ne tegye, ugyanis Farkas Ciprián soproni polgármester elárulta, biztos, hogy lebontják a cölöpházakat a Fertő tónál. Ahogy a városvezető a közmeghallgatási kérdésekre adott írásbeli válaszában kijelentette, a jelenlegi főmóló és a nádtetős építmények sem katasztrófavédelmi, sem pedig környezetvédelmi szempontból nem felelnek meg a hatályos hazai és uniós jogszabályoknak, így ezek hosszú távú fenntartása nem lehetséges.

A 24.hu úgy tudja, az állami területen álló építmények többnyire magáncélú nyaralókként, többségében osztrák bérleményben funkcionálnak. Arról nincs információ, hogy kompenzálják-e majd a bérlőket. A tervek szerint a Fertő tó partjára állami pénzből négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya épülhet. A feltételes mód jogos, ugyanis az Európai Unió zöldügyi biztosa szerint az építkezés uniós jogot sért, és az ügy kivizsgálása miatt kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. Ez pedig megakadályozhatja a gigaberuházást.  

Főkép forrása:
fertopart.hu

További cikkek