EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

El akarnak küldeni a munkahelyedről? Mutatjuk, van-e lehetőséged a munkáltatóddal szemben

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

A szakértők szerint hatékonyabban érvényesíthetik jogaikat a munkavállalók a Munka törvénykönyvének január 1-jén hatályba lépett módosításával.

Bizonyos értelemben fordult a kocka, és 2023. január 1-jétől a munkavállalók hatékonyabban érvényesíthetik jogaikat a Munka törvénykönyvének (Mt.) módosításának köszönhetően. A jogszabály megváltoztatására a munka és a magánélet egyensúlyáról, illetve az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szóló uniós irányelvek átültetése érdekében került sor.

Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie ügyvédi iroda munkajogi csoportjának vezető ügyvédje a módosítások között említette, hogy a munkavállalói jogok hatékonyabban lesznek képviselhetők a bíróság előtt. Megnehezíthetik az elbocsátásokat, illetve a vállalatoknak intézkedniük kell a munkavállalók rugalmas munkavégzésre vagy szülői szabadságra vonatkozó kérése nyomán.

Bővül a tájékoztatási kötelezettség köre is. A cégeknek érdemes felülvizsgálniuk, szükség van-e ehhez kapcsolódóan a folyamatok, munkaszerződések és szabályzatok változtatására. Szükség lehet a kollektív szerződések kiigazítására is.


Az Mt. módosítása megnehezíthetik az elbocsátásokat      Fotó: Pixabay


Ráadásul a bizonyítási kényszer megfordul, és a munkáltatónak kell igazolnia, hogy nem élt vissza a jogával. Sok munkajogi intézkedésnél - béremelések, előléptetések, munkaidő és egyéb átszervezés - is hasonló problémák merülhetnek fel, amelyek az eddigieknél alaposabb körültekintést igényelnek.

A módosítás értelmében a munkavállalóknak szélesebb körben lesz lehetőségük kiszámíthatóbb, kedvezőbb vagy biztonságosabb foglalkoztatási formát – többek között teljes munkaidős vagy részmunkaidős foglalkoztatásra áttérést, távmunkavégzést, határozatlan idejű álláshelyre való áthelyezést – kérni munkaviszonyuk első 6 hónapja után, amennyiben ilyen a munkáltató tájékoztatása szerint elérhető.

Ha a munkáltató a kérelmet jogellenesen elutasítja, vagy az elutasítást nem indokolja, akkor a munkáltatói hozzájárulást a bíróság ítélete helyettesítheti. Újdonság az is, hogy a munkavállaló kérésére a munkáltató köteles megindokolni a munkaviszony megszüntetésére irányuló nyilatkozatát, még indokolási kötelezettség hiányában is.