392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Diákok helyettesítik az oltatlan pedagógusokat

10perc.hu
2022. 01. 11.
Diákok helyettesítik az oltatlan pedagógusokat

Sok iskola nehezen tudja pótolni a kötelező oltás miatt kieső tanárokat, tanítókat, akik helyett vagy tanárszakos egyetemisták tartanak órákat, vagy eseti helyettesítésekre kényszerítik a még dolgozó pedagógusokat.

Azt már nyilvánosságra hozta az EMMI, hogy a pedagógusok mintegy egy százaléka nem vette fel az oltását, azaz az állami tanintézetekben ennyien kényszerültek fizetés nélküli szabadságra. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy felmérést végzett annak érdekében, hogy a kieső kollégák helyettesítését miként oldották meg az iskolák – írta a Népszava.

A szakszervezet adatai szerint a legtöbb helyen egy (19,2 százalék), kettő (19,6 százalék) vagy három fő (18,6 százalék) esik ki, de a szakszervezet szerint jelentős a négy fő kiesését megoldani kényszerülő iskolák aránya is (11,7 százalék).

Az intézmények mintegy felénél (46,4 százalék) emelik a tanárok óraszámait, vagyis „szétosztják” a kieső pedagógusok óráit a maradók között. Az iskolák harmadánál (32,8 százalék) eseti helyettesítést írnának elő, ami a szakszervezet szerint ebben az esetben jogellenes, ráadásul nem is fizetik ki.

Csupán az intézmények 18,2 százalékából jött olyan visszajelzés, hogy fizetett helyettesítést próbálnak előírni. Sőt, iskolák arra kényszerülnek, hogy tanárszakos egyetemistákat próbáljanak bevonni a mindennapi oktatásba, ami teljesen jogellenes, ugyanis gyakornokként csak azokat lehet felvenni, akiknek a diplomájuk megszerzéséhez legfeljebb csak a nyelvvizsgájuk hiányzik.

Az állami iskolák oltást elutasító, ezért kényszerszabadságra küldött pedagógusai közül voltak olyanok is, akik az egyházi iskoláknál igyekeztek álláshoz jutni, mivel ott a kormány nem tette kötelezővé a vakcina felvételét.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek