EUR: 372,00 Ft
USD: 346,63 Ft
CHF: 383,44 Ft
GBP: 428,19 Ft
RON: 75,01 Ft
RSD: 3,17 Ft

Mai névnap:

Budapestre hozná a magyar szövetség a világ legjobb hokisait!

Sport
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: MJSZ/Vörös Dávid

Miután a magyar válogatott ismételten feljutott a világelitbe, az MJSZ hivatalosan is beadta pályázatát az A csoportos jégkorong világbajnokság egyik csoportjának megrendezésére.

Immár két dolog hivatalos a magyar férfi jégkoronggal kapcsolatban. A felnőtt válogatott a ljubjanai divízió I/A világbajnokságon kivívta a feljutást az elitbe, illetve a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) kandidál a jövő évi elitvilágbajnokság egyik csoportjának megrendezésére, míg a másikra a szintén most feljutott szlovénok pályáznak.

Mindezt a szövetség elnöke, Such György jelentette be hivatalosan a most zárult világbajnokság helyszínén, a Tivoli Arénában. Azzal vált véglegessé a már csütörtökön beadott pályázat érvényessége, hogy a válogatott feljutott a legjobbak közé.

A tervek szerint a budapesti MVM Dome és a ljubljanai Stozice Aréna lenne a két helyszín. Budapesten rendeznék az egyik csoport - a mezőny felének - küzdelmeit, két negyeddöntőt, valamint az elődöntőket, a bronzmérkőzést és a finálét is. A szlovén fővárosban egy csoportot és két negyeddöntőt bonyolítanának le.


Az elit vb rendezése nyereséges vállalkozás, főleg Magyarországon, ahol imádják a szurkolók a sportágat    Fotó: MJSZ/Vörös Dávid


A 2023-as vb-nek eredetileg Szentpétervár adott volna otthont, ám az ukrajnai háború miatt a nemzetközi szövetség (IIHF) elvette a rendezési jogot az oroszoktól. A megüresedő helyre a magyarok és a szlovénok mellett a finnek és a lettek közösen pályáznak. A nemzetközi szövetség az idei vb egyik helyszínén, Tamperében, a május 26-28-i kongresszuson dönt a jövő évi rendezőről.

A torna költségvetése még nem tisztázódott, korábbi tornák alapján ez összesen 20 millió euró körül lehet, a költségeken a két szövetség fele-fele arányban osztozna. Az elit vb rendezése nyereséges vállalkozás, ugyanakkor a szervezés rövidsége megemelhet bizonyos költségeket. Eddig minden ilyen vb pozitív mérleggel zárult.