392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Botrányos válogatás! Orosz műkorcsolyázókat indított Magyarország az EB-n, miközben magyar állampolgárságuk sincs

10perc.hu
2023. 01. 28.
Botrányos válogatás! Orosz műkorcsolyázókat indított Magyarország az EB-n, miközben magyar állampolgárságuk sincs

A hazai korcsolyaszövetség azzal sem törődik, hogy az Ukrajna ellen indított invázió miatt az orosz és a belorusz sportolókat egyébként kitiltották a megmérettetésről.

Holott a TAO az utánpótlásnevelés anyagi hátterét hivatott támogatni, az érintett sportágakban sok helyen bújtatva vagy nyíltan, de a profi élsportot és annak egyre magasabb költségeit fedezik. Noha a korcsolya nem tartozik az így támogatott látványsportágak közé, ám éves szinten így is milliárdok érkeznek az államkasszából.

A MOKSZ 2021-es egyszerűsített éves beszámolója szerint 2020-ban 1,930 milliárd, 2021-ben 1,081 milliárd forintból gazdálkodott, míg a 2022-es évre 1,5 milliárdos költségvetéssel számolt. Kiemelt közhasznú szervezetként ebből a forrásból az lenne a feladata, hogy a műkorcsolya szakág hazai utánpótlását megfelelően fejlessze és versenyeztesse.

Nyilván nem azzal a szándékkal, hogy a Kósa Lajos elnökölte korcsolyaszövetség magyarok helyett orosz műkorcsolyázókat indítson el világversenyeken, mint tette azt a szerdán kezdődött műkorcsolya Európa-bajnokságon. Az MOKSZ hat versenyzőt nevezett a finnországi Espoo városában zajló kontinensviadalra.

Az egyetlen magyar (Láng Júlia) és egy 2016 óta Magyarországon élő és versenyző ukrán sportoló (Szemko Danijil) mellett négy Oroszországban született orosz állampolgárt (Vlasenko Alekszandr, Ignateva Mariia, Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei) nevezett be egy olyan kontinensviadalra, ahol az érvényben lévő szabályok szerint nem indulhatnának.

A 24.hu információi szerint Vlasenkót leszámítva életvitelszerűen mindannyian Oroszországban laknak, orosz állampolgárok, orosz edzők irányítják a felkészülésüket, csak a magyar igazolás miatt vannak egy-egy magyar klubhoz delegálva, illetve indulnak egy-egy versenyen. Az ügy már csak amiatt is érdekes, mert az Ukrajna ellen indított invázió miatt az orosz és a belorusz sportolókat egyébként kitiltották a megmérettetésről.


Sorra távoznak a magyar tehetségek az oroszosítás miatt    Fotó: Freepik


A portál szerint szervezett orosz térhódítás zajlik a magyar műkorcsolyasportban évek óta, holott a milliárdos költségvetésű MOKSZ feladata elviekben az lenne, hogy a szakág hazai utánpótlását fejlessze és versenyeztesse. Persze mindez nem véletlen…

Ugyanis a magyar műkorcsolya-ágazat sportigazgatója Vardanjan Gurgen, aki 1963-ban született a Szovjetunióban (azon belül Örményországban), s akinek a Népszava szerint lényegében teljhatalma van a sportág hazai irányításában, hiszen a volt felesége, Jeranjak Ipakjan (fiának az anyja) a szövetségi kapitány, a fia, Tigran Vardanjan pedig szintén a MOKSZ alkalmazottja a marketingosztályon. Többek között Gurgen irányította egy ideig a 2004-es Európa-bajnok Sebestyén Júlia edzéseit.

Természetesen nemcsak központilag, hanem az élklubok esetében is megfigyelhető az oroszok favorizálása. A Válasz Online korábbi cikkében arról írt, hogy Sebestyén Júlia egyesülete, az SKSE kötelékéből sorra távoznak a magyar tehetségek az oroszosítás miatt. Ráadásul a most az EB-n szereplő „magyar” versenyzők közül a jégtáncosokon kívül mindenki az SKSE sportolója.


Vlasenkót leszámítva életvitelszerűen mindannyian Oroszországban laknak, orosz állampolgárok, orosz edzők irányítják a felkészülésüket     Fotó: Freepik


Immár Olaszországban edz Berei Mózes és Papp Vivien, Nagy Balázs az Egyesült Államokba ment, emellett elhagyta a klubot Ekker Léna, és Zsembery Katinka is, míg Szigeti Bernadett és Marton Villő pedig abbahagyta a versenyzést.

Berei Mózes állítólag eképpen fakadt ki, amikor elhagyta Sebestyén Júlia klubját: „Ez a felirat, hogy HUN, nekem a hazám, a szívem, az orosznak csak betűk, és te őt választottad helyettem.” Papp Vivien pedig így emlékezett vissza: „Mivel kimagasló eredményem lett, gyorsan hoztak egy oroszt (…). Én meg megyek oda, ahol szeretettel várnak és megbecsülnek! Szép hazámnak nem kellek.”

Arra a kérdésre, hogy az MKOSZ-nek mi a célja azzal, hogy orosz korcsolyabázist épít Magyarországon a magyar versenyzők kárára, valamint miként akarják megakadályozni a legtehetségesebb fiatal magyar korcsolyázók elvándorlását, természetesen a hallgatás a szövetség válasza.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek