Mai névnap:

Bíróságig vitte az ügyét Djokovics

10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: Eurosport

Hiába telt el még csak hat nap az idei évből, máris megvan 2022 talán legnagyobb sportbotránya: mindössze hétfőig kell arra várni, hogy Novak Djokovics szereplése az Australian Openen felülírja-e a helyi jogszabályokat, vagy ő sem egyenlőbb az egyenlőknél, és az oltottságának hiánya miatt tényleg kitoloncolják őt az országból.

Amint azt a 10perc.hu megírta, miután az Ausztráliába érkező, 20-szoros Grand Slam-győztes Novak Djokovics nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani hiteles dokumentumokkal, hogy tényleg egészségügyi okokból nem kell felvennie az oltást – ami egyébként a jogszabályok szerint a földrészre való beutazás feltétele –, ezért nyolc óra reptéri tartózkodás után a kilencszeres melbourne-i bajnok vízumkérelmét elutasították, és haza kell utaznia.

Djokovics ügyvédjei azonnal fellebbeztek, így hétfőn tárgyalják majd az ügyét a bíróságón, addig pedig karanténban kell maradnia. A világelső édesanyja, Dijana Djokovics egyenesen úgy fogalmazott, hogy „szörnyű körülmények között tartják a fiát és úgy bánnak vele, mint egy fogollyal”. A szerb világelső édesapja tüntetést szervezett Belgrádban a fia mellett, és Djokovics „szenvedéseit és küldetéstudatát” Jézus keresztre feszítéséhez hasonlította.


Rafael Nadal minden előírást betart, és úgy véli, a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak    Fotó: Facebook/Rafael Nadal


Azóta nagyon sokan megszólaltak az ügyben, többek között a féléves kihagyást követően visszatérő, másik húszszoros Grand Slam-bajnoka, Rafael Nadal. A spanyol egyáltalán nem rejtette véka alá a véleményét: a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak.

„A világ már szenvedett eleget, mindenki olttassa be magát! Novaknak volt elég ideje arra, hogy megtegye a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy részt vegyen a tornán. Én is beoltattam magam, sőt, a betegségen is átestem, ám soha nem jut az eszembe, hogy ne a jogszabályoknak megfelelően éljek. Természetesen nem tetszik ez a helyzet, és bizonyos szempontból sajnálom őt. Hozott egy döntést, most vállalnia kell érte a következményeket” - nyilatkozta 2009 melbourne-i győztese.


Kapros Anikó szerint ha a szabály szerint a belépéshez kell az oltás, akkor a betartása alól a sportoló és a szupersztár sem kivétel    Fotó: huntennis.hu


A 2000-ben a juniorok között egyéniben és párosban is Australian Opent nyerő, majd a felnőttek között 2004-ben a negyedik körig jutó Kapros Anikó a huntennis.hu szakportálnak elmondta, ebben az egészségügyi helyzetben az adott ország szava és az egészség védelme a döntő és a legfontosabb.

„Én úgy gondolom, ha ez a szabály, akkor ez a szabály, és ez alól a sportoló és a szupersztár sem kivétel. Számomra az a legfurcsább ebben a kálváriában, hogy ki mondta azt Djokovicsnak, hogy szálljon fel a gépre. Én nem hiszem el, hogy csak úgy elindult. Ha egy szervezetnek, jelen esetben az Ausztrál Tenisz Szövetségnek és a kormánynak van egy szabályozása, akkor azt a játékos köteles betartani, hiszen ő csak úgymond vendég ott” – fejtette ki véleményét a korábbi világranglista-negyvennegyedik játékos.


Temesvári Andrea egyszerűen nem érti, miért megy lassan az egész világ ellen Novak Djokovics    Fotó: huntennis.hu


Hasonló véleményen van Temesvári Andrea, korábbi egyéni világranglista 7., párosban Grand Slam-győztes klasszisunk úgy véli, senki sem írhatja felül egy adott ország, jelen esetben Ausztrália covid-szabályait.

„Tény, nagyon szigorúak az ottani szabályok, ám senki se felejtse el, hogy Ausztráliában hetekig, hónapokig az egymástól elszakadt családok sem láthatták egymást, nem találkozhattak, például az F1-es pilóta, Daniel Ricciardo fél évig nem mehetett haza a szeretteihez a szigorú, de sokak szerint hatásos intézkedések miatt. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy ez a senkinek sem jó helyzet nem alakult volna ki, ha a felek normálisan kommunikálnak egymással. Egyszerűen nem értem, miért megy lassan az egész világ ellen Novak Djokovics…” – fogalmazott Temesvári Andrea.


Noszály Sándor kijelentette, be kell tartani annak az országnak a jogszabályait, ahova be akarunk utazni     Fotó: huntennis.hu


A legtehetségesebb hazai fiatal versenyzőkkel foglalkozó Noszály Sándor – most éppen Piros Zsomborral Forliban, egy kemény pályás versenyen tartózkodik – kijelentette a hazai szövetség honlapjának, mindenkinek, így a szerb világelsőnek is joga van ahhoz, hogy nem oltatja be magát, de akkor viselje a következményeit.

„Egyszerű, be kell tartani annak az országnak a jogszabályait, ahova be akarunk utazni. Nagyon kemény covid-szabályok vannak az ausztráloknál, szinte nem lehet az egyik államból a másikba átmenni, nem is értem, miként gondolta Djokovics, hogy mindez rá nem vonatkozik” – közölte az egykori TOP 100-as játékosunk, akinek fiatal tanítványai a válogatottal márciusban a Davis Kupa mérkőzésre fognak kiutazni, és Noszály elmondta, természetesen valamennyien megfelelnek majd a törvényi előírásnak.
Hirdetés
Hirdetés