392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Bíróságig vitte az ügyét Djokovics

10perc.hu
2022. 01. 07.
Bíróságig vitte az ügyét Djokovics

Hiába telt el még csak hat nap az idei évből, máris megvan 2022 talán legnagyobb sportbotránya: mindössze hétfőig kell arra várni, hogy Novak Djokovics szereplése az Australian Openen felülírja-e a helyi jogszabályokat, vagy ő sem egyenlőbb az egyenlőknél, és az oltottságának hiánya miatt tényleg kitoloncolják őt az országból.

Amint azt a 10perc.hu megírta, miután az Ausztráliába érkező, 20-szoros Grand Slam-győztes Novak Djokovics nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani hiteles dokumentumokkal, hogy tényleg egészségügyi okokból nem kell felvennie az oltást – ami egyébként a jogszabályok szerint a földrészre való beutazás feltétele –, ezért nyolc óra reptéri tartózkodás után a kilencszeres melbourne-i bajnok vízumkérelmét elutasították, és haza kell utaznia.

Djokovics ügyvédjei azonnal fellebbeztek, így hétfőn tárgyalják majd az ügyét a bíróságón, addig pedig karanténban kell maradnia. A világelső édesanyja, Dijana Djokovics egyenesen úgy fogalmazott, hogy „szörnyű körülmények között tartják a fiát és úgy bánnak vele, mint egy fogollyal”. A szerb világelső édesapja tüntetést szervezett Belgrádban a fia mellett, és Djokovics „szenvedéseit és küldetéstudatát” Jézus keresztre feszítéséhez hasonlította.



Azóta nagyon sokan megszólaltak az ügyben, többek között a féléves kihagyást követően visszatérő, másik húszszoros Grand Slam-bajnoka, Rafael Nadal. A spanyol egyáltalán nem rejtette véka alá a véleményét: a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak.

„A világ már szenvedett eleget, mindenki olttassa be magát! Novaknak volt elég ideje arra, hogy megtegye a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy részt vegyen a tornán. Én is beoltattam magam, sőt, a betegségen is átestem, ám soha nem jut az eszembe, hogy ne a jogszabályoknak megfelelően éljek. Természetesen nem tetszik ez a helyzet, és bizonyos szempontból sajnálom őt. Hozott egy döntést, most vállalnia kell érte a következményeket” - nyilatkozta 2009 melbourne-i győztese.



A 2000-ben a juniorok között egyéniben és párosban is Australian Opent nyerő, majd a felnőttek között 2004-ben a negyedik körig jutó Kapros Anikó a huntennis.hu szakportálnak elmondta, ebben az egészségügyi helyzetben az adott ország szava és az egészség védelme a döntő és a legfontosabb.

„Én úgy gondolom, ha ez a szabály, akkor ez a szabály, és ez alól a sportoló és a szupersztár sem kivétel. Számomra az a legfurcsább ebben a kálváriában, hogy ki mondta azt Djokovicsnak, hogy szálljon fel a gépre. Én nem hiszem el, hogy csak úgy elindult. Ha egy szervezetnek, jelen esetben az Ausztrál Tenisz Szövetségnek és a kormánynak van egy szabályozása, akkor azt a játékos köteles betartani, hiszen ő csak úgymond vendég ott” – fejtette ki véleményét a korábbi világranglista-negyvennegyedik játékos.



Hasonló véleményen van Temesvári Andrea, korábbi egyéni világranglista 7., párosban Grand Slam-győztes klasszisunk úgy véli, senki sem írhatja felül egy adott ország, jelen esetben Ausztrália covid-szabályait.

„Tény, nagyon szigorúak az ottani szabályok, ám senki se felejtse el, hogy Ausztráliában hetekig, hónapokig az egymástól elszakadt családok sem láthatták egymást, nem találkozhattak, például az F1-es pilóta, Daniel Ricciardo fél évig nem mehetett haza a szeretteihez a szigorú, de sokak szerint hatásos intézkedések miatt. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy ez a senkinek sem jó helyzet nem alakult volna ki, ha a felek normálisan kommunikálnak egymással. Egyszerűen nem értem, miért megy lassan az egész világ ellen Novak Djokovics…” – fogalmazott Temesvári Andrea.



A legtehetségesebb hazai fiatal versenyzőkkel foglalkozó Noszály Sándor – most éppen Piros Zsomborral Forliban, egy kemény pályás versenyen tartózkodik – kijelentette a hazai szövetség honlapjának, mindenkinek, így a szerb világelsőnek is joga van ahhoz, hogy nem oltatja be magát, de akkor viselje a következményeit.

„Egyszerű, be kell tartani annak az országnak a jogszabályait, ahova be akarunk utazni. Nagyon kemény covid-szabályok vannak az ausztráloknál, szinte nem lehet az egyik államból a másikba átmenni, nem is értem, miként gondolta Djokovics, hogy mindez rá nem vonatkozik” – közölte az egykori TOP 100-as játékosunk, akinek fiatal tanítványai a válogatottal márciusban a Davis Kupa mérkőzésre fognak kiutazni, és Noszály elmondta, természetesen valamennyien megfelelnek majd a törvényi előírásnak.

Főkép forrása:
Eurosport

További cikkek