392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Bárki hozzájuthat olyan gumilövedékes fegyverekhez, amivel egy 16 éves fiú fejbe lőtte magát

10perc.hu
2023. 01. 07.
Bárki hozzájuthat olyan gumilövedékes fegyverekhez, amivel egy 16 éves fiú fejbe lőtte magát

A gumilövedékes fegyverek az utcán nem hordhatók éles állapotban még fegyvertokban sem, csak szétszerelt állapotban szállíthatók, még az autóban is.

Egy 16 éves fiú kedden véletlenül fejbe lőtte magát Budapesten egy gumilövedékes pisztollyal. Az orvosoknak sikerült megmenteniük az életét, de azt egyelőre nem tudni, szenvedhetett-e maradandó agykárosodást. A fiú állítólag az otthonában próbálgatta a fegyvert a barátja társaságában, amikor elsült. A rendőrség a pisztolyt lefoglalta, az eset körülményeit pedig szakértők bevonásával vizsgálja.

Az egész országot felkavaró eset kapcsán Hajós István biztonsági szakértő elmondta, jelenleg bárki viszonylag könnyen hozzájuthat gumilövedékes fegyverekhez. Ha a jogi értelmezést nézzük, akkor az a fegyver lőfegyvernek minősül, amelyből 7,5 Joul-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki. Ezekhez civil szinte nem juthat hozzá.


Hajós István úgy véli, a 16 éves fiúval történt szörnyű baleset is megelőzhető lett volna, ha még szigorúbb feltételekhez kötnék a gumilövedékes fegyverek tartását    Fotó: Bastion Group


„Az adott ügyben egy úgynevezett gumilövedékes önvédelmi fegyver sült el, amely a gáz-riasztó fegyverek „csoportjába” tartozik. Ilyen pisztolyt majdnem bárki vásárolhat, aki magyar állampolgár, betöltötte 18. életévét és nincsenek korlátozva ezirányú jogai. Hivatalos fegyverboltokban vásárolható meg és ezek a fegyverek biztonsági tanúsítvánnyal is rendelkeznek” - mondta a robotika és biztonsági szakértő.

A gumilövedékes fegyverek az utcán nem hordhatók éles állapotban még fegyvertokban sem. Azaz nem lehetnek övre erősítve és összeszerelt, betöltött, úgynevezett tűzkész állapotban. Csak szétszerelt állapotban szállíthatók, még az autóban is.

„Otthon azonban önvédelmi céllal lehet tűzkész, betöltött állapotban a fegyver, de itt is gondoskodni kell róla, hogy illetéktelen vagy főleg kiskorú személy ne férjen hozzá, ne tudja használni, hogy magában vagy másban akarva vagy akaratlanul kárt tegyen, de ez a része már a gondatlanság jogi körét boncolgatja” - tette hozzá Hajós István.


A gumilövedékes fegyverek az utcán nem hordhatók éles állapotban még fegyvertokban sem    Fotó: Bastion Group


A szakértő úgy véli, valószínűleg a 16 éves fiúval történt szörnyű baleset is megelőzhető lett volna, ha még szigorúbb feltételekhez kötnék a gumilövedékes fegyverek tartását. Például egy alaptanfolyam elvégzéséhez kötnék a fegyvervásárlást.

„Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, egy nap alatt egy lőtéren egy szakoktató meg tudná tanítani az alapvető biztonsági előírásokat, amely jelentősen csökkenthetné a balesetek számát. Még a gumilövedékes fegyver esetében is előfordulhat, hogy halálos kimenetelű is lehet egy ilyen baleset” - fogalmazott Hajós István.

Főkép forrása:
Bastion Group

További cikkek