393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A Balatonnál utazgatnál országbérlettel egy IC-én? Ne is álmodj róla

10perc.hu
2023. 05. 17.

Május 15-től helyjegyes lett a balatoni InterCity vonat, a feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet.

Igencsak rossz hírt kaptak azok, akik a Balaton környékén ingáznak az iskolába vagy a munkába járáshoz. Ugyanis a nyári előszezon zsúfoltsága miatt május 15-től helyjegyes lett a balatoni InterCity vonat, a feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet – írta a Telex. A MÁV közölte, hogy ők több Siófok és Keszthely között közlekedő vonatot és a Volánbusz járatait is használhatják országbérlettel.

A portál egyik olvasója május 8-án vette meg az országbérletet, mivel az addigi 71 200 forintos ár helyett a 18 900 forint „igen csalogató volt”. Az országbérlet működött is az első napokban, ahogy várták, amikor azonban május 15-én beköszöntött a MÁV-menetrendben a balatoni előszezon, akkor jött a meglepetés.

„Reggel a Tópart IC-hibrid vonaton szembesültünk vele, hogy nem vagyunk jogosultak azt használni, nekem a teljes szakaszra jegyet kellett váltanom pótdíj ellenében. Természetesen a különbözet megfizetése nem lehetséges” – írta az olvasó.


Május 15-től helyjegyes lett a balatoni InterCity vonat, a feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet     Fotó: Pixabay


A május 15-től kezdődő előszezoni menetrendben a kétóránként induló Balaton IC-n kötelező a helyjegy váltása az expresszvonati és az InterCity vonatrészbe is. A vonat tehát a szezon elején a várható zsúfoltság miatt helyjegyes lett – ahogy eddig a megelőző években is volt –, azaz már nem felármentes. A feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet.

Például a Budapest és Keszthely között közvetlenül valóban nem lehet majd az országbérlettel utazni. A vasúttársaság szerint csak annak, aki Budapestről utazna Keszthelyig, vagy fordítva, hiszen az új bérletekkel Siófoktól Keszthelyig számos vonat igénybe vehető, ráadásul a Volánbusz naponta több alkalommal indít közvetlen járatokat Budapest–Keszthely–Budapest között, amelyekre az országbérlet érvényes.

Egy a vasúti menetrendet jól ismerő forrás közölte, a nyári szezonban és szezonon kívül eddig is más volt a helyjegyes szakaszhatár a Balatonon, hiszen zsúfoltság csak nyáron van. Véleménye szerint azok, akik azt hitték, hogy országbérlettel nyáron is mehetnek a Balatonra, nem ismerték a menetrendet és a tavasziból indultak ki.

Főkép forrása:
MÁV-csoport
Címkék:
#Balaton

További cikkek