395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Az orvosok után jönnek a pedagógusok! Megszüntetné a tanárok közalkalmazotti jogállását a kormány

10perc.hu
2023. 03. 05.

A szakszervezetek szerint a Belügyminisztérium tervezete egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy fegyelmezzék, megfélemlítsék és jogaiktól megfosszák a pedagógusokat.

Most ismételten felidézhetnénk Orbán Viktor elhíresült strasbourgi bejelentését, miszerint ők senkit sem hallgattatnak el, aki más véleményen van, mint ők, de lassan teljesen felesleges. Miután a hatalomnak ellenálló orvosokat, illetve az őket képviselő Magyar Orvosi Kamarát (MOK) ellehetetlenítették, most a pedagógusokon a sor, hogy megtanítsák őket kesztyűbe dudálni.

Ugyanis a Belügyminisztérium a MOK-törvény után most a köznevelési törvényt módosítaná, amely alapján megszüntetné a kormány a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, és elvennék a tantestületek jogainak egy részét. A minisztériumtól az RTL Híradó kérdésére azt írták: a tervezetről online konzultáción kérték ki a tanárok véleményét.



A szakszervezetek szerint a tanároknak, a diákoknak, de még a szülőknek is rosszabb lesz, ha a tervezetet elfogadják. Ha elfogadják a kormány új törvényjavaslatát, a vakáció kezdete is eltolódhat, és ehhez nem kell a tantestület hozzájárulása, elég, ha a fenntartó vagy az igazgató így dönt.

Ez csak egy a módosítások közül, amelyekkel a szakszervezetek szerint csorbítaná a tantestületek jogosítványait a kormány legújabb javaslata. Ezentúl az igazgató, vagy az iskolafenntartó dönthetne a tantestület helyett a Szervezeti és Működési Szabályzatról, a pedagógiai programokról, az éves munkatervről, de még a tanulók fegyelmi ügyeiről is.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője szerint a tervezet a pedagógusokra, a diákokra és a szülőkre nézve is „elképesztően hátrányos” rendelkezéseket tartalmaz. „Ha ezt bevezetik, sokkal rosszabb helyzet áll elő mind az iskolai demokrácia, autonómia kérdésében, mind pedig munkajogi vonatkozásban” – mondta a szakszervezeti vezető.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke még ennél is továbbmegy. Szerinte az látszik, hogy fegyelmezni akarják a tanárokat. Megszüntetnék a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát is, és helyette létrehoznák a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt.



„Egy teljesen új jogállást hoz létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem a munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógus kollégákat, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben. Tehát látszik az, hogy fegyelmezni akarják, meg akarják félemlíteni, meg akarják fosztani a jogaiktól a tanárokat" – állította a PSZ alelnöke.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely egy januári kormányinfón még arról beszélt, a kormány számára fontos, hogy a pedagógusok elégedettek legyenek. Az RTL Híradó kérdésére a Belügyminisztérium azt írta: a jogszabály hónapokig tartó előkészítését a pedagógusok körében végzett online és a köznevelésről tartott konzultációk előzték meg.

Totyik Tamás erre úgy reagált: „Reggel a kávét nem mertem meginni, olyan magas lett a vérnyomásom tőle.” Ugyanis a szakszervezetek szerint velük senki sem egyeztetett. A köznevelési államtitkár két napja tartott tájékoztatót tanárszervezeteknek, de egyeztetés – a szakszervezetek szerint – ott sem volt.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek