393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Az eper lesz az áruházláncok új csodafegyvere az árháborúban

10perc.hu
2023. 04. 02.
Az eper lesz az áruházláncok új csodafegyvere az árháborúban

Az eddigi évek tapasztalatai alapján az import földieper jellemzően a 12. héten jelenik meg a magyar piacokon és legfeljebb június első hetéig kapható.

Amíg korábban évről-évre hamarabb kezdték a szupermarketek a polcokra tenni az első tavaszi szamócát, idén nem kapkodták el az eperhez fűződő akciókat. Bár fel-felbukkant a földieper már februárban is, csak március végén köszöntött be a boltokban az idei eperszezon. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy a rekordinfláció és különféle más tényezők beárnyékolhatják-e az idei szamócázást.

Az ismert, rekordszintű infláció miatt sokakban felmerült, hogy luxustermék lesz a eper a boltokban, a piacokon. Nos, talán erről nincs szó, bár nem egy zöldségesnél a magyar eper ára meghaladja a 8000 forintot. Viszont az idei, már ismert adatok szerint a behozott gyümölcsöt Debrecenben 2000, Szegeden 3000, Budapesten 1980-1999 forintért már meg lehet vásárolni.

Általában a 16., de inkább a 17. hétre érkezik nagyobb mennyiségben hazai szamóca a piacokra. Az árak májustól kezdenek igazán csökkenni és még akár június végén is találhatunk hazai epret a piacon, jó áron.


Most fél kilós kiszerelésben hozták be az akciós epreket a boltok, tavaly mindenhol 250 grammos tálcák voltak    Fotó: Pixabay


Idén nemcsak az árháborúban lehet nagy fegyvertény a szamóca, hanem még a nagy húsvéti akciókkal is egybeesik a szezonja. Az akciós újságok szerint jelenleg - amíg az akciók tartanak - 999 forintba kerül fél kiló eper az Aldiban, a Lidlben és a Sparban is. Nem akciósan adják, viszont az Auchanban és a Tescóban is van már földieper: 1199 és 1299 forintért adnak 500 grammot.

Összehasonlításként 2019-ben még az akciós eper kilós ára volt 1058 forint a Lidlben, most ugyanennyi pénz csak a felére elég. A Tesco földiepernek akkor még a kilós ára volt 1596 forint, ami ma 2598 forint. Vagyis ebben az időszakban alatt 50-60 százalékos növekedés mutatkozik a szuper- és hipermarketek akciós árszintjében, amit az eperszezon kezdetére lőnek be.

Szintén érdekes, hogy most fél kilós kiszerelésben hozták be az akciós epreket a boltok, tavaly mindenhol 250 grammos tálcák voltak. Ráadásul az idei első akciós eprek nem is drágábbak a tavalyinál, és a boltok eperhadművelete is nagyon összehangoltnak látszik. Mivel más termékeknél nagyon éles árverseny bontakozik ki, hátha ebből legalább annyit profitálhatnak a vásárlók, hogy az eper nem lesz idén horroráron.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek