EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Az eper lesz az áruházláncok új csodafegyvere az árháborúban

Belföldi hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Az eddigi évek tapasztalatai alapján az import földieper jellemzően a 12. héten jelenik meg a magyar piacokon és legfeljebb június első hetéig kapható.

Amíg korábban évről-évre hamarabb kezdték a szupermarketek a polcokra tenni az első tavaszi szamócát, idén nem kapkodták el az eperhez fűződő akciókat. Bár fel-felbukkant a földieper már februárban is, csak március végén köszöntött be a boltokban az idei eperszezon. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy a rekordinfláció és különféle más tényezők beárnyékolhatják-e az idei szamócázást.

Az ismert, rekordszintű infláció miatt sokakban felmerült, hogy luxustermék lesz a eper a boltokban, a piacokon. Nos, talán erről nincs szó, bár nem egy zöldségesnél a magyar eper ára meghaladja a 8000 forintot. Viszont az idei, már ismert adatok szerint a behozott gyümölcsöt Debrecenben 2000, Szegeden 3000, Budapesten 1980-1999 forintért már meg lehet vásárolni.

Általában a 16., de inkább a 17. hétre érkezik nagyobb mennyiségben hazai szamóca a piacokra. Az árak májustól kezdenek igazán csökkenni és még akár június végén is találhatunk hazai epret a piacon, jó áron.


Most fél kilós kiszerelésben hozták be az akciós epreket a boltok, tavaly mindenhol 250 grammos tálcák voltak    Fotó: Pixabay


Idén nemcsak az árháborúban lehet nagy fegyvertény a szamóca, hanem még a nagy húsvéti akciókkal is egybeesik a szezonja. Az akciós újságok szerint jelenleg - amíg az akciók tartanak - 999 forintba kerül fél kiló eper az Aldiban, a Lidlben és a Sparban is. Nem akciósan adják, viszont az Auchanban és a Tescóban is van már földieper: 1199 és 1299 forintért adnak 500 grammot.

Összehasonlításként 2019-ben még az akciós eper kilós ára volt 1058 forint a Lidlben, most ugyanennyi pénz csak a felére elég. A Tesco földiepernek akkor még a kilós ára volt 1596 forint, ami ma 2598 forint. Vagyis ebben az időszakban alatt 50-60 százalékos növekedés mutatkozik a szuper- és hipermarketek akciós árszintjében, amit az eperszezon kezdetére lőnek be.

Szintén érdekes, hogy most fél kilós kiszerelésben hozták be az akciós epreket a boltok, tavaly mindenhol 250 grammos tálcák voltak. Ráadásul az idei első akciós eprek nem is drágábbak a tavalyinál, és a boltok eperhadművelete is nagyon összehangoltnak látszik. Mivel más termékeknél nagyon éles árverseny bontakozik ki, hátha ebből legalább annyit profitálhatnak a vásárlók, hogy az eper nem lesz idén horroráron.