EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Ársapkát kapnak az építőanyagok? Jönnek a nemzeti tüzépek!

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Facebook

Az új törvényjavaslat szerint az állam által felvásárolt építőanyagot árulhatnak majd Nemzeti Építőanyag Kereskedésekben.

Könnyen előfordulhat, hogy rövidesen az építőanyagokra is ársapka kerülhet. Ugyanis az exportra szánt építőanyagokat szabott árszinten vásárolná fel a kormány, az árukészletből pedig Nemzeti Építőanyag Kereskedéseket állítana fel – írta a HVG egy új törvényjavaslatra hivatkozva, ami építészeti törvényként mehet majd át a Parlamenten.

A javaslat regisztrációs kötelezettséget ír elő „az építőanyag behozatal és kivitel vonatkozásában”, az export esetében ráadásul az államnak elővásárlási joga lehetne, mégpedig a kormány által meghatározott áron. Emellett kivitel csak olyan építési termékeknél lehetséges, amelyeknél nincs importkitettsége az országnak.

Abban az esetben, ha Lázár János, az építésgazdaságért felelős miniszter úgy találja, hogy az építőanyagok kivitele „jelentős mértékben akadályozza, vagy ellehetetleníti a kritikus infrastruktúrák létesítését, működését, fenntartását, fejlesztését”, legfeljebb egyéves exporttilalmat rendelhet el az adott termékekre.


Az államnak elővásárlási joga lehetne, mégpedig a kormány által meghatározott áron     Fotó: MTI/Kovács Tamás


A törvényjavaslat szerint az így felvásárolt készletekhez a nemzeti tüzéptelepekből álló Nemzeti Építőanyag-kereskedelmi Hálózatában magánszemélyek, egy másik verzió szerint a babaváró támogatást és CSOK-ot felvett családok, valamint az épületenergetikai korszerűsítési beruházásokat elvégző magánszemélyek és a hátrányos helyzetűek áfa-mentesen juthatnának hozzá.

Mindössze egy probléma merül fel: a tervezet súlyosan sérti az uniós jogot, mivel tilos a nemzetközi kereskedelmet akadályozni, de ezen kívül is egy sor uniós alapelvvel és szabállyal is ellentétes.