EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Akár 15-20 százalékkal is emelkedhet a bor ára

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A szőlő- és bortermelőket hátrányosan érinti az ágazat termelési költségeinek folyamatos emelkedése: a szőlő termelési költségeinek növekedése, de emelkedik a csomagolóanyagok, az energia és a munkaerő költsége is.

A már évek óta veszteséges szőlőtermesztés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint nem tartható fent a jelenlegi hazai nagykereskedelmi borárak mellett, amennyiben nem történik 15-20 százalékos nagykereskedelmi áremelés, úgy a magyar szőlő-bor ágazat helyzete teljes mértékben ellehetetlenül.

Folyamatosan emelkednek az ágazat termelési költségei, mint a szőlő termelési, valamint a csomagolóanyagok, az energia és a munkaerő költségeinek növekedése. A szakértők szerint a bor nagykereskedelmi átvételi árának emelése a 2021-es szüret után mindenképpen esedékessé válik.


Az áruházláncok a bor beszerzési tendereken egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket     Fotó: Demetervin


Miközben a hazai nagykereskedelmi árak a szőlőtermelők és a borászatok költségnövekedése ellenére sem változtak, addig a kereskedelem folyamatosan növelte árrését, így a fogyasztói árak évről évre emelkedtek, amiből a termelők nem részesednek.

Légli Ottó, a HNT elnöke az MTI-nek elküldött közleményben kiemelte: az áruházláncok a bor beszerzési tendereken egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket, melyek olykor olyan áron kényszerülnek bort átadni, amelyen az gyakorlatilag elő sem állítható.