A szőlő- és bortermelőket hátrányosan érinti az ágazat termelési költségeinek folyamatos emelkedése: a szőlő termelési költségeinek növekedése, de emelkedik a csomagolóanyagok, az energia és a munkaerő költsége is.
A már évek óta veszteséges szőlőtermesztés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint nem tartható fent a jelenlegi hazai nagykereskedelmi borárak mellett, amennyiben nem történik 15-20 százalékos nagykereskedelmi áremelés, úgy a magyar szőlő-bor ágazat helyzete teljes mértékben ellehetetlenül.
Folyamatosan emelkednek az ágazat termelési költségei, mint a szőlő termelési, valamint a csomagolóanyagok, az energia és a munkaerő költségeinek növekedése. A szakértők szerint a bor nagykereskedelmi átvételi árának emelése a 2021-es szüret után mindenképpen esedékessé válik.
Az áruházláncok a bor beszerzési tendereken egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket Fotó: Demetervin
Miközben a hazai nagykereskedelmi árak a szőlőtermelők és a borászatok költségnövekedése ellenére sem változtak, addig a kereskedelem folyamatosan növelte árrését, így a fogyasztói árak évről évre emelkedtek, amiből a termelők nem részesednek.
Légli Ottó, a HNT elnöke az MTI-nek elküldött közleményben kiemelte: az áruházláncok a bor beszerzési tendereken egyre alacsonyabb árra kényszerítik a beszállító pincészeteket, melyek olykor olyan áron kényszerülnek bort átadni, amelyen az gyakorlatilag elő sem állítható.
Hogy tetszett a cikk? Mondd el a véleményedet egy kattintással.
TetszettNem tetszettTámogasd a 10perc.hu hírportált!
Célunk fontos témákról írni, hitelesen, objektíven, csak a lényegre fókuszálva. Küldetésünk, hogy független, és elfogulatlan tájékoztatást biztosítsunk.
RÉSZLETEK!