EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Advent: megkezdődött a nagy várakozás

Nagyvilág
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésre utal, ami annyit jelent: az Úr érkezése, az Úr eljövetele.

A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig, január 6-ig tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot.


A három lila gyertya a bűnbánatunk kifejezője, míg a negyedik, a rózsaszín a bűnbánatban megtapasztalt örömöt jelképezi    Fotó: wikipedia.org


Advent négy vasárnapján sorra gyújtjuk meg a Karácsonyt várva az adventi koszorú gyertyáit. Az előttünk álló négy hét bűnbánati időszak, a három lila gyertya a bűnbánatunk kifejezője, míg a negyedik, a rózsaszín a bűnbánatban megtapasztalt örömöt jelképezi. Egyre több helyen gyújtják meg a gyertyákat, állítják fel az adventi koszorút, miközben izgatottan várják a kereszténység egyik legszentebb ünnepét. Igen, várakozunk négy héten át azért, hogy karácsony titka megérlelődjön bennünk.