393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

2I/Boriszov: az egyik legősibb üstökös

10perc.hu
2021. 04. 01.
2I/Boriszov: az egyik legősibb üstökös

Az üstököst Gennagyij Boriszov amatőr csillagász fedezte fel a Bahcsiszerájban lévő Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban 2019 augusztusában.

A Naprendszerbe érkezett a második és egyben legutóbb észlelt üstökös, a 2I/Boriszov, mely vélhetően az egyik valaha megfigyelt legősibb üstökös lehet. A csillagászok szerint a 2I/Boriszov valószínűleg korábban sohasem repült olyan közel csillaghoz, mielőtt 2019-ben elhaladt a Nap mellett. Az üstököst felfedezését követően, néhány héttel később nyilvánították a Naprendszeren túlról érkezett égitestnek.

Stefano Bagnulo, az észak-írországi Armagh Obszervatórium és Csillagvizsgáló szakértője úgy véli, a 2I/Boriszov lehet a valaha megfigyelt első igazi ősi üstökös. Ugyanis a 2I/Boriszov poliametrikai jellemzői különböznek a Naprendszer üstököseitől a Hale-Bopp üstökös kivételével, amely csak egyszer haladt el a Nap mellett, de alig volt rá hatással a napszél és a Napból érkező sugárzás. Ez azt jelenti, hogy ősi, tehát összetétele nagyon hasonlatos ahhoz a gáz- és porfelhőéhez, melyből 4,5 milliárd évvel ezelőtt kialakult.



A csillagászok a polarizáció, az üstökös színe és összetétele elemzésével arra jutottak, hogy a 2I/Boriszov még ősibb, mint a Hale-Bopp. Ráadásul a csillagközi térből érkezése az első lehetőség egy másik bolygórendszerből érkező üstökös összetételének tanulmányozására.

Holott nem a 2I/Boriszov volt az első bolygóközi üstökös a naprendszerünkben, hanem a 2017-ben észlelt Oumuamua. A szivaralakú űrszikla a Naptól 38 millió kilométerre haladt el, majd elhagyta a Naprendszert. Eredetileg üstökösnek nyilvánították, később az aszteroidák közé sorolták, mivel nem volt csóvája.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek