EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

2I/Boriszov: az egyik legősibb üstökös

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Az üstököst Gennagyij Boriszov amatőr csillagász fedezte fel a Bahcsiszerájban lévő Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban 2019 augusztusában.

A Naprendszerbe érkezett a második és egyben legutóbb észlelt üstökös, a 2I/Boriszov, mely vélhetően az egyik valaha megfigyelt legősibb üstökös lehet. A csillagászok szerint a 2I/Boriszov valószínűleg korábban sohasem repült olyan közel csillaghoz, mielőtt 2019-ben elhaladt a Nap mellett. Az üstököst felfedezését követően, néhány héttel később nyilvánították a Naprendszeren túlról érkezett égitestnek.

Stefano Bagnulo, az észak-írországi Armagh Obszervatórium és Csillagvizsgáló szakértője úgy véli, a 2I/Boriszov lehet a valaha megfigyelt első igazi ősi üstökös. Ugyanis a 2I/Boriszov poliametrikai jellemzői különböznek a Naprendszer üstököseitől a Hale-Bopp üstökös kivételével, amely csak egyszer haladt el a Nap mellett, de alig volt rá hatással a napszél és a Napból érkező sugárzás. Ez azt jelenti, hogy ősi, tehát összetétele nagyon hasonlatos ahhoz a gáz- és porfelhőéhez, melyből 4,5 milliárd évvel ezelőtt kialakult.


Az üstököst felfedezését követően, néhány héttel később nyilvánították a Naprendszeren túlról érkezett égitestnek     Fotó: freepik.com


A csillagászok a polarizáció, az üstökös színe és összetétele elemzésével arra jutottak, hogy a 2I/Boriszov még ősibb, mint a Hale-Bopp. Ráadásul a csillagközi térből érkezése az első lehetőség egy másik bolygórendszerből érkező üstökös összetételének tanulmányozására.

Holott nem a 2I/Boriszov volt az első bolygóközi üstökös a naprendszerünkben, hanem a 2017-ben észlelt Oumuamua. A szivaralakú űrszikla a Naptól 38 millió kilométerre haladt el, majd elhagyta a Naprendszert. Eredetileg üstökösnek nyilvánították, később az aszteroidák közé sorolták, mivel nem volt csóvája.