393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

1,7 milliárdért vásároltak táblagépeket a népszámláláshoz, most közfeladatokhoz akarják értékesíteni

10perc.hu
2023. 01. 13.
1,7 milliárdért vásároltak táblagépeket a népszámláláshoz, most közfeladatokhoz akarják értékesíteni

Mivel az eszközöket még 2020-ban leszállították, ám a covid miatt tavaly ősszel került sor a népszámlálásra, a KSH összesen 240 millió + Áfát fizetett ki az eszközök tárolására.

A Központi Statisztikai Hivatal 1,7 milliárd forintért vásárolt új táblagépeket az eredetileg 2020-as, de a koronavírusjárvány miatt 2022-re halasztott népszámláláshoz. Az Átlátszó betekinthetett a KSH beszerzési szerződéseibe, amiből kiderült, messze nem ennyi volt a technikai eszközök költsége.

Mintegy 23 ezer számlálóbiztos rögzítette digitális formában a Magyarországon élők adatait, és a népszámlálás novemberben ért véget. A népszámláláshoz 26 500 eszközt rendeltek, a Samsung és Lenovo táblagépeket pedig a lebonyolításért felelős önkormányzatok osztották ki a biztosoknak.

Az új eszközök tokkal együtt összesen nettó 1,7 milliárd forintba kerültek, és a beszerző cég, a közbeszerzéseken elég sikeresen szereplő Serco Informatika Kft. a tavalyi év első felében 7,8 milliárd forint nettó árbevételt ért el, amiből 153 millió lett a nyeresége.


Mintegy 23 ezer számlálóbiztos rögzítette digitális formában a Magyarországon élők adatait    Fotó: Freepik


A tableteket már 2020-ban leszállították, ám közbejött a covid, így a beszerzett elektronikai eszközök tárolására is közbeszerzést írt ki a KSH, a nyertes pedig a Vámunió Kft. lett. Ugyan eredetileg 158 millió forintért vállalta az eszközök és tartozékaik tárolását és logisztikáját, ám végül a végösszeg 240 millió forint + áfa lett. A cég azzal magyarázta a jelentős áremelést, hogy a rezsi ára és a garantált bérminimum összege is nőtt.

Joggal merül fel a kérdés, most, hogy vége a népszámlálásnak, mi lesz a 26 500 tablettel. A KSH az RTL Híradónak küldött válaszából kiderült, hogy az 1394/2021. (VI. 24.) népszámlálás végrehajtásával kapcsolatos kormányhatározat 4. pontja rendelkezik a népszámlálás céljára beszerzett mobileszközök közfeladat céljára történő továbbhasznosításáról. A belügyminiszter felügyelete mellett az eszközöket 2023. január 31. és 2023. április 30. között kell elszállítani.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek