EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Közvetlen csevegőtárs a zsebedben?

Tech és tudomány
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Az Instagram bevezeti saját mesterséges intelligenciával működő chatbotokat.

Az AI chatbotok tesztelésébe kezdett az Instagram, látszólag új funkciók bevezetése révén, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy akár 30 különböző személyiség közül válasszanak. A Meta vállalat úgy tűnik, hogy felismeri az AI chatbotok társadalmi potenciálját, és az újabb cégek sorába lép, amelyek ezt a lehetőséget tesztelik.

Egy szoftverek visszafejtésével foglalkozó szakember Alessandro Paluzzi, közzétette a Twitteren az Instagram új funkciójáról készült képernyőképét. Azt állítja, hogy a chatbotok képesek lesznek válaszolni kérdésekre, tanácsokat adni, és segíteni a felhasználóknak az üzenetek megfogalmazásában. Továbbá elmondja, hogy a felhasználók "30 AI személyiség közül választhatnak, és megtalálhatják a kedvencüket" – írja a TheVerge.

A Meta nem hozott nyilvánosságra hivatalos terveket az ilyen funkciókra vonatkozóan, azonban a chatbotok összhangban vannak a vállalat mesterséges intelligenciával kapcsolatos ambícióival. Februárban Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a vállalat "olyan mesterséges intelligencia-alapú személyeket fejleszt, amelyek sokféle módon segíthetnek az embereknek", és vizsgálják, hogyan lehetne ezeket a robotokat elérhetővé tenni szöveges kommunikációk útján, például a WhatsApp és a Messenger chaten keresztül.


A vállalatok számára komoly kihívást jelent egy olyan bot kifejlesztése, amely képes vonzó és szórakoztató beszélgetéseket folytatni    Fotó: Pixabay


Több más cég is vonzónak tartja a chatbotok társadalmi lehetőségeit. A Snapchat például februárban indította el saját "My AI" chatbotját (amely az OpenAI ChatGPT technológiájára épül). Az olyan vállalatok, mint a Character.ai, nagy népszerűségre tettek szert azzal, hogy lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kitalált karaktereken alapuló chatbotokkal beszéljenek és interakcióba lépjenek velük.

Azonban a vállalatok számára komoly kihívást jelent egy olyan bot kifejlesztése, amely képes vonzó és szórakoztató beszélgetéseket folytatni, anélkül hogy átlépné a sértő vagy veszélyes határokat. Például röviddel azután, hogy a Snapchat bevezette a "My AI" chatbotot, az felhasználóknak zavaró tanácsokat kezdett kínálni, többek között ösztönözte egy 13 éves személyt arra, hogy szexuális tevékenységet folytasson egy 31 éves "barátjával". Márciusban egy belga férfi öngyilkos lett, és a felesége azt állította, hogy a rendszeresen chatelő chatbot ösztönözte férjét az öngyilkosságra.