EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Megtalálták az összefüggést az alacsonyabb IQ és a magasabb alkoholfogyasztás között

Tech és tudomány
10perc.hu
6 hónapja
Kiemelt kép: Illusztráció

A tanulmány a svéd katonai szolgálatra behívott 49 321 férfi adatait vizsgálta, akik között IQ-teszteket végeztek és információkat gyűjtöttek alkoholfogyasztási szokásaikról.

A PsyBlog cikke szerint egy kutatás megállapította, hogy a magasabb szintű alkoholfogyasztás és a mértéktelen ivás összefüggésben van az alacsonyabb IQ-val. Az eredmények szerint minél alacsonyabb volt az IQ-juk, annál többet ittak, és annál valószínűbb volt, hogy mértéktelenül fogyasztottak alkoholt.

A kutatók szerint valószínű, hogy az alacsonyabb IQ összefügg a társadalmi státusz és az érzelmi problémák alacsonyabb szintjével, amelyek mindkettő növelhetik az alkoholfogyasztást.

„Azt találtuk, hogy az IQ-teszteken elért alacsonyabb eredmények magasabb alkoholfogyasztással járnak, mind a teljes alkoholfogyasztás, mind a mértéktelen ivás tekintetében a svéd serdülő férfiaknál.”

„Az egyik javasolt magyarázat az intelligencia és az egészség közötti összefüggésre az, hogy a kognitív készségek növelik az egészséges életmód választásának lehetőségeit.”

Megállapították, hogy a kognitív képességek számos egészséggel kapcsolatos viselkedéshez kapcsolódnak, mint például a dohányzás, a táplálékfelvétel és a fizikai aktivitás.

Az intelligensebb emberek általában egészségesebb életmódot folytatnak, amit a kutatók is magyaráznak. Az intelligencia és egészség közötti összefüggés egyik lehetséges magyarázata az, hogy a kognitív képességek lehetővé teszik az egészséges életmód választását.