EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mesterséges intelligencia által alkotott kép nyert egy rangos nemzetközi fotópályázaton

Tech és tudomány
10perc.hu
5 hónapja
Kiemelt kép: Boris Eldagsen (Boris Eldagsen nyertes alkotása)

Boris Eldagsen német fotóművész a kép segítségével vitát akart indítani a fotózás jövőjétől.

Boris Eldagsen német fotóművész Hamis emlékek: a villanyszerelő című pályamunkája lett a múlt heti Sony World Photography Award győztese a kreatív kategóriában. A fotón két különböző nemzedékhez tartozó nő kísérteties fekete-fehér portréja látható - írta a BBC online kiadása.

A honlapján közzétett nyilatkozatában Eldagsen, aki Mainzban, Prágában és az indiai Haidarábádban tanult fotográfiát és képzőművészetet, azt írta:

"Azért jelentkezett, hogy megtudja, vajon fel vannak-e készülve a versenyek a mesterséges intelligenciával létrehozott képekre. Kiderült, hogy nincsenek".

A művész szerint a fotós világnak nyílt vitára van szüksége arról, hogy mit akar fotográfiának tekinteni, és mit nem, és belefér-e a mesterséges intelligencia ebbe a kategóriába.

A művész azt javasolta, hogy adományozzák a díjat egy odesszai fotófesztiválnak, mivel a mesterséges intelligencia és a fotográfia két különböző entitás, nem versenyezhetnek egymással egy ilyen pályázaton, ezért nem fogadja el a díjat.


A World Photography Organisation szóvivője elmondta: Eldagsen szándékosan félrevezette őket azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben használta fel alkotásához a mesterséges intelligenciát.

A pályázat szabályai szerint a pályaművekre vonatkozó garanciákat a fotósok biztosítják, a kreatív kategóriában pedig szívesen fogadják a képkészítés különböző kísérleti megközelítéseit a cianotípiától a legmodernebb digitális gyakorlatokig.

A szervezők jelezték, hogy Eldagsent kívánságának megfelelően eltávolították a versenyből, és készek különféle csatornákon és programokon körbejárni az általa felvetett problémákat, valamint üdvözlik az ezekről folyó beszélgetéseket.