EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Megtalálták az elveszett aranyvárost!

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: MTI/EPA/Záhi Havvász Egyiptológiai Központ

Egy egyiptomi régészeti misszió jelentette be az elmúlt évek legnagyobb régészeti eredményét, ami a második legjelentősebb felfedezés Tutanhamon sírjának megtalálása óta Luxorban.

A misszió 2020 szeptembere óta végzett ásatásokat Luxorban, és a munka eredményeként egy jó állapotban fennmaradt város került elő, csaknem komplett falakkal és hétköznapi használati tárgyakkal teli termekkel. Sikerült kiásni a város több utcáját, ezek mentén házakat, amelyeknek falai elérik a három métert. Az is kiderült, hogy a régészek nem mást, mint a 3000 éves "elveszett aranyvárost" találták meg, amelyet a homok temetett maga alá az ókori emlékekben gazdag Luxorban.

A BBC News híre szerint a felkelő Aton (napisten) nevet viselő város III. Amenhotep fáraó korába nyúlik vissza, de még Tutanhamon korában is használatban volt. A várost III. Ramszesz Medinet Habu-i temploma és III. Amenhotep memnóni temploma között találták meg. Az ásatás során feltárták III. Amenhotep három királyi palotáját valamint a birodalom közigazgatási és ipari központját. A város korát gyűrűk, szkarabeuszok, festett cserépedények és III. Amenhotep kartusát viselő agyagtéglák erősítik meg. Találtak borosedényeket lezáró agyagkupakokat is. A város déli részén találtak egy pékséget, egy főzésre és étel-előkészítésre szolgáló területet kemencékkel és cserép tárolóedényekkel.


A régészek nem mást, mint a 3000 éves "elveszett aranyvárost" találták meg, amelyet a homok temetett maga alá az ókori emlékekben gazdag Luxorban     Fotó: MTI/EPA/Záhi Havvász Egyiptológiai Központ


A város második, részben még feltáratlan része lehetett a közigazgatási központ és a lakónegyed, mivel itt nagyobb és jól elrendezett építményeket találtak. A területet egy cikkcakkos fal veszi körül, amelyen át csak egyetlen bejárat nyílik a belső folyosókra és a lakónegyedekbe. A cikkcakkos falak az ősi egyiptomi építészet egyik ritka elemét képezik, amelyet főleg a 18. dinasztia végén használtak.

Mint Záhi Havvász tekintélyes egyiptomi régész elárulta, sok külföldi expedíció kereste ezt a várost, de eddig mind kudarcot vallott. Maga a feltárt település Egyiptom területén valaha talált legnagyobb ókori város. A egyik legnagyobb egyiptomi uralkodó, az i.e. 1391-től 1353-ig trónon ülő III. Amenhotep, a 18. dinasztia kilencedik királya alapította. A várost, amely korának legnagyobb közigazgatási és ipari települése volt, III. Amenhotep nyolc éven át együtt irányította fiával, a legendás IV. Amenhoteppel, későbbi nevén Ehnatonnal.


Záhi Havvász tekintélyes egyiptomi régész elárulta, sok külföldi expedíció kereste ezt a várost, de eddig mind kudarcot vallott     Fotó: MTI/EPA/Záhi Havvász Egyiptológiai Központ


„Az elveszett aranyváros feltárása a második legjelentősebb felfedezés Tutanhamon sírjának megtalálása óta” - jelentette ki Betsy Brian, az amerikai Johns Hopkins Egyetem egyiptológia professzora. Az amerikai tudós szerint a felfedezés segíthet fényt deríteni a történelem egyik legnagyobb rejtélyére, arra, hogy Ehnaton fáraó és felesége, Nofertiti miért döntött az Ahet-Atonba – a mai Amarnába –, az Ehnaton által 1346-ban alapított új fővárosba költözés mellett.