EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Megváltaztatja gyermekeinket, ha sokat mobiloznak

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Nagyban eltérhet a figyelmi stílusa azoknak a 2010 után született gyermekeknek, akik korukhoz képest jóval többet használják a digitális eszközöket.

Érdekes, ugyanakkor igencsak megszívlelendő tanulmányt jelentettek meg az ELTE pszichológusai. A kutatásuk szerint a digitális eszközök használata megváltoztatja azt, ahogyan a világot látjuk, ez a hatás gyerekeknél különösen markáns lehet. Például a sokat mobilozó alfa generációs (2010 után született) gyerekek figyelmi stílusa eltér az idősebb generációétól, ami hosszú távon jelentősen megváltoztathatja a világot.

A kutatók szerint az emberek különböznek abban, hogy a részletekre, vagy inkább a teljes képre fókuszálnak. Amíg általában az emberek a teljes kép után kezdenek a részletekkel foglalkozni, addig az alfa generációs gyerekeknél, akik szinte születésüktől fogva mindenféle digitális eszközzel vannak körülvéve, ez megváltozott. Ők ugyanis a részleteket dolgozzák fel először, és csak utána figyelik meg a teljes képet.


A sokat mobilozó alfa generációs (2010 után született) gyerekek figyelmi stílusa eltér az idősebb generációétól     Fotó: freepik.com


A digitális eszközök használata megváltoztatja azt, ahogyan a világot látjuk. Ez a hatás gyerekeknél különösen markáns lehet, mert ebben az időszakban az agy még könnyen alakítható, és a masszív eszközhasználat akár hosszú távú hatásokat is magával vonhat. Tehát lehetséges, hogy a jövőben ezek a gyerekek másfajta tanítási módszert, illetve tananyagot igényelnek majd.