EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Az ősemberek átaludhatták a kemény teleket

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: wikipedia

Egy új elmélet szerint a neandervölgyi emberek csontmaradványain megmaradtak a téli álomnak megkövesedett nyomai.

Az észak-spanyolországi Atapuercában lévő Sima de los Huesos barlangban folytatott ásatásokon az elmúlt három évtizedben több tucatnyi ember megkövesedett csontmaradványait találták meg a régészek. A barlang csak egy 13 méter mély, merőlegesen lefelé vezető aknán keresztül közelíthető meg. A tudósok szerint a barlang valójában egy tömegsír.

A kutatók a spanyolországi Sima de los Huesos (Csontok szakadéka) régészeti helyszínen feltárt 400 ezer éves tömegsírban talált fosszilis csontmaradványokat vizsgálták meg. Elemzésük nyomán arra a megállapításra jutottak, hogy az ősemberek úgy védekeztek a rendkívüli hideg téllel szemben, hogy átaludták. A megkövesedett csontok a korai neandervölgyiek vagy elődeik maradványai lehettek.


A tudósok szerint a barlang valójában egy tömegsír      Fotó: wikipedia


A Guardian cikke szerint a kutatók úgy gondolják, a korai emberek megkövesedett csontjainak elváltozásai és egyéb károsodásai megegyeznek azokkal, amelyek a téli álmot alvó állatok csontjain voltak megfigyelhetők. Ez pedig arra utal, hogy az ősemberek úgy küzdöttek meg a hideg telekkel, hogy lelassították az anyagcseréjüket és hónapokig aludtak. A csontokon megfigyelhető, hogy növekedésük szezonálisan minden évben néhány hónapra megszakadt.